D.natalensis

Forum poświęcone rosiczkom

D.natalensis

Postprzez barpel » 26 sty 2010 16:53

Mam problem z D.natalensis (dalej o niej pisze, już pisałem kilka tematów wcześniej o jej stanie) więc zaczęła mi robić się czerwona (może nawet fioletowa?) światło teraz więcej świeci i jest mocniejsze, jeszcze pada przez szkło, czuć jak jest ciepło jak się stoi przy oknie. I pytanie czy to jest wina światła czy tego że ma pęd kwiatowy (bo jak narazie jest tak tylko w jednej, w innych z pędem kwiatowym jeszcze tego nie ma), czy jej to nie zaszkodzi, czy zostawić ją na tym parapecie czy dać ją na parapet wschodnio-poludniowy, a może przysłonić bialą kartką do drukarek?
Zdjęcie zamieszcze później jeśli będzie potrzebne.
barpel

Re: D.natalensis

Postprzez Naruto_Uzumaki » 26 sty 2010 17:11

Pojawienie się pędu nie powoduje wybarwienia. Możliwe, że wybarwiła się przez słońce, ale o tej porze roku trudno o intensywną barwę (chyba, że dodatkowo ją doświetlasz). Przydałoby się zdjęcie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Naruto_Uzumaki

Postprzez szamanka » 26 sty 2010 17:40

Ja bym wstępnie postawiła na przechłodzenie, od tego liście tez czasem mogą czerwienieć.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez barpel » 27 sty 2010 17:23

Możliwe że przymarzły, w nocy to jest nawet ok -30*C i jeszcze stoi blisko okna. Ale czy to może jej zaszkodzić?

oto zdjęcie, myślę że jedno wystarczy (rosiczka z lewej strony)
Obrazek
I jeszcze jedno dlaczego w jednej jest tyle nowych wyrastających liści? (na zdjęciu górna po prawej stronie)
barpel

Postprzez Naruto_Uzumaki » 27 sty 2010 17:56

Nie wygląda źle. Z tego co widzę, przy roślinach jest dużo pleśni (radzę zastosować np. Topsin).
I jeszcze jedno dlaczego w jednej jest tyle nowych wyrastających liści? (na zdjęciu górna po prawej stronie)

To jest normalne, ale jak już napisałem, przy niej widać dużo pleśni.
Naruto_Uzumaki

Postprzez barpel » 27 sty 2010 19:04

ta pleśń to z karmy dla rybek
barpel

Postprzez szamanka » 27 sty 2010 19:06

Co mnie zmienia faktu ze jest to plesn i moze szkodzic, nie wyglada na taka co czepia sie jedynie karmy dla rybek.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Naruto_Uzumaki » 27 sty 2010 20:35

Najlepiej usuń zainfekowane liście, a dopiero potem zastosuj fungicyd. Na torfie chyba też miejscami jest pleśń.
Naruto_Uzumaki

Powrót do Rosiczka