Nawóz do roślin owadożernych

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Nawóz do roślin owadożernych

Postprzez Jędruś » 16 wrz 2008 18:35

Witam. Jak byłem na ostatniej wystawie roślin owadożernych, zobaczyłem coś takiego:
http://picasaweb.google.pl/mezoglea/RoLinyMiSoErnePanaAndrzejaMarklowskiegoPlusChorzowskaWystawa#5222597381235491666

Słyszałem że roślin nie wolno nawozić? A może się mylę....?
Jędruś

Re: Nawóz do roślin owadożernych

Postprzez Damianus » 16 wrz 2008 20:04

Wg mnie nawożenie jest całkowicie zbędne. Jeżeli już to używa się nawozu w bardzo małej ilości, którego czas rozkładu jest długi np. Osmocote. O nawozie z linka jeszcze nie słyszałem, nie wiem jaki ma skład itp., więc ciężko jest mi cokolwiek powiedzieć na jego temat.
Damianus

Postprzez xszymonx » 16 wrz 2008 20:16

wg mnie nawożenie roślin owadożernych jest wbrew naturze, przecież właśnie z powodu minerałów w glebie te rośliny wykształciły pułapki na owady
xszymonx

Postprzez jan » 16 wrz 2008 20:24

roślin owadożernych nie wolno nawozic to fakt - ale tylko biorąc pod uwagę fakt, że nie wolno ich nawozic jak zwykłe rośliny, mają delikatniejsze systemy korzeniowe do wysokich poziomów niektórych substancji. Trzeba więc używac słabszych dawek.

rośliny owadożerne można jednak nawozic co juz udowodniły firmy sprzedąjace te rosliny czy centra ogrodnicze (wspierając je m.in nawozem osmocote o czym wspomniał Damian)

jak spojrzec na to co napisał xszymonx i wypowiedzi wieloletnich hodowców to trzeba przyznac ze dokarmianie owadami jest dużo bezpieczniejsze i lepsze i w dodatku wspierające ich proces ewolucji:)

pojawienie sie tego nawozu jest jednak ciekawostką, ciekaw jestem czy przygotowana jest pod wszystkie rosliny...
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Jędruś » 16 wrz 2008 20:42

Ok, dzięki bardzo, po prostu mnie to cikawiło- nie nawozić, ale jednak :D
Jędruś

Postprzez szamanka » 16 wrz 2008 23:56

Głupi ludzie wszystko kupią, więc skoro można na tym zarobić.. - oto filozofia. Na etykietce pisze ze wyprodukowano to dla 'Salon Orchideii' czyli pewnie różni się tylko stężeniem od nawozu dla storczyków.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez fly guy » 17 wrz 2008 12:26

Ten temat był juz poruszany wielokrotnie, także co do tego producenta. Stosowałem ten nawóz, widoczne efekty przy kapturnicach (na wiosnę), do innych (muchołówki, rosiczki) nie polecam, woda szybko zachodzi glonami. Nie wiem jak z dzbankami, nigdy nie stosowałem.
fly guy

Powrót do Ogólnie