Nepenthes adrianii - oficjalna nazwa?

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Nepenthes adrianii - oficjalna nazwa?

Postprzez jan » 30 lip 2008 02:24

Dodałem go jako gatunek do taksonomii ale nie jestem pewien, ktoś się może orientuje czy ten dzbanecznik będzie się tak nawzywać? jest to spec. nov. a więc nowo odkryty gatunek i nie wiem czy tą nazwe przyjęto za oficjalną. Byłbym wdzięczny za pomoc. Teoretycznie biorąc pod uwagę Nepenthes flava (też świeżo dodana do bazy taksonomii) o jak zapowiadano tak ją opublikowano, ale lepiej na zimne dmuchać ;)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Re: Nepenthes adrianii - oficjalna nazwa?

Postprzez Poll » 30 lip 2008 14:02

Chodząc po obcojęzycznych forach - nazwa Nepenthes adrianii jest często używana. Czy coś więcej - naprawdę nie wiem.
"Byliście mi wierni - choć grzmiały dokoła was działa - i Ja wam wierną zostałam"
Poll

Postprzez fly guy » 30 lip 2008 15:29

A skąd masz info o tym dzbaneczniku?

Trochę offtop:
Ja się ostatnio natknąłem na ten temat:

http://pitcherplants.proboards34.com/in ... hread=6238

Dotyczy on też dzbaneczników, nie nowo odkrytych tylko nowo stworzonych jako "cultivated variety". N. Caesar and N. Pompey, anyone?
Wywiązała się ciekawa dyskusja co do krzyżówek i nazewnictwa poszczególnych dzbaneczników.
Mam tylko nadzieje, że w dzbanecznikach nie będzie tak jak jest w muchołówkach (i podobno w storczykach), czyli jeden wielki b....l.
Choć, jak w tym temacie, ten problem (dzbaneczników) bardziej dotyczy USA niż Europy...
fly guy

Postprzez jan » 30 lip 2008 16:23

cóż, wygląda zatem na to, że wszędzie tam gdzie chodzi o pieniądze, są chętni do robienia bałaganu w nazwach i próbowania zbić na tym kasy poprzez tworzenie "nowych roślin", nie dbając o zasady panujace w taksonomii :/ Jedyny ratunek dla nas to olewać wszystko co nie zarejestrowane, może ludziom przestaną wpadać do głowy takie głupie pomysły. Równie dobrze można każdą krowe sprzedawać jako inną bo ma inne plamy :P

co do adrianii i innych nowo okrytych, wpisałem je w portal, w razie czego po prostu zmienie im nazwy. Nie wiem czy będę miał czas żeby ciągle je obserwować, także w razie czego ktoś mnie poprawi ;) Jak skończe układać dzbaneczniki, postawie newsa na portalu.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez marrom » 30 lip 2008 18:22

Też przeglądałem internet rzeczywiście można mieć wrażenie że to wyodrębniony gatunek. Jednak w wielu bazach go nie ma.

spec.nova czyli chyba nie jest jeszcze oficjalnie zarejestrowany.

Ps. Dzbanek został znaleziony w 2004 roku w naturze w centralnej Jawie więc raczej nie ma mowy o laboratorium - chyba, że wchodzi w grę oszustwo w co wątpię.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Powrót do Dzbanecznik