Mam takie pytanko do wszystkich "hodujących" roślinę owadożerną Nepenthes x hooheriana, jakich rozmiarów macie liście, szerokość długość bez wąsa i dzbanka, przy czym chciałbym się dowiedzieć jeszcze w jakich warunkach są hodowane rośliny i jak długo, bym mógł odnieść się do warunków panujących u mnie no i jeżeli było by to możliwe to prosiłbym o podanie wilgotności powietrza jaka przeciętnie panuje.
Dlaczego chce to wiedzieć, po pierwsze dlatego, że mój dzbanecznik coraz więcej miejsca zajmuje, po drugie to ciekawość jak u was się trzyma ten dzbanecznik i ostatecznie może by skorygować moje warunki uprawy tak by zapewnić dzbanecznikowi prawidłowy wzrost.
Dla czytelności podawanych danych proponuje je podawać w następującej formie i zacznę od siebie. Jako, że u mnie liście każdy po kolei jest coraz większy podaję dane ostatniego największego liścia wy też tak możecie a nawet tak by było najlepiej.
- długość 18cm, szerokość 3,5cm (w najszerszym miejscu)
- warunki: parapet, okno południowo wschodnie w 100% naturalne bez doświetlania, wilgotność przeciętnie koło 50%
- podłoże to torf kwaśny 3,5 PH od firmy hollas wymieszany z perlitem, podłoże cały czas wilgotne, niestety zdarzyło mi się je przesuszyć na pieprz
- długość uprawy: coś koło roku z tym, że sadzonka jak dla mnie na oko miała już minimum rok (co mniej więcej może oznaczać około 2 letnia roślinę)
- przeciętna długość życia liścia to jeszcze nie wiem bo liście w tamtym roku po zakupie co urosły dopiero zaczynają przysychać końcówki, długość życia dzbanków to ponad pół roku życia do 8 miesięcy
- dodatkowych uwag brak, żadnych nie zaobserwowałem niepokojących zmian bądź chorób
Tak więc bardzo bym prosił o podzielenie się ze mną informacjami w takiej formie jak wyżej dzięki temu będzie każdy mógł od razu zerknąć i porównać z innymi hodowcami, a przynajmniej mi ułatwi porównywanie swojego dzbanecznika z waszymi.
- długość liści bez wąsa i dzbanka w cm, szerokość w najszerszym miejscu w cm
- warunki uprawy: miejsce uprawy, światło, przeciętna wilgotność powietrza
- podłoże, skład podłoża, wilgotność podłoża
- przeciętna długość życia liścia i dzbanka
- dodatkowe uwagi, niepokojące zmiany, choroby