Nepenthes x hooheriana Jakich rozmiarów u was są lście?

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Nepenthes x hooheriana Jakich rozmiarów u was są lście?

Postprzez Vening-Golden » 23 mar 2011 23:55

Mam takie pytanko do wszystkich "hodujących" roślinę owadożerną Nepenthes x hooheriana, jakich rozmiarów macie liście, szerokość długość bez wąsa i dzbanka, przy czym chciałbym się dowiedzieć jeszcze w jakich warunkach są hodowane rośliny i jak długo, bym mógł odnieść się do warunków panujących u mnie no i jeżeli było by to możliwe to prosiłbym o podanie wilgotności powietrza jaka przeciętnie panuje.

Dlaczego chce to wiedzieć, po pierwsze dlatego, że mój dzbanecznik coraz więcej miejsca zajmuje, po drugie to ciekawość jak u was się trzyma ten dzbanecznik i ostatecznie może by skorygować moje warunki uprawy tak by zapewnić dzbanecznikowi prawidłowy wzrost.

Dla czytelności podawanych danych proponuje je podawać w następującej formie i zacznę od siebie. Jako, że u mnie liście każdy po kolei jest coraz większy podaję dane ostatniego największego liścia wy też tak możecie a nawet tak by było najlepiej.

- długość 18cm, szerokość 3,5cm (w najszerszym miejscu)
- warunki: parapet, okno południowo wschodnie w 100% naturalne bez doświetlania, wilgotność przeciętnie koło 50%
- podłoże to torf kwaśny 3,5 PH od firmy hollas wymieszany z perlitem, podłoże cały czas wilgotne, niestety zdarzyło mi się je przesuszyć na pieprz
- długość uprawy: coś koło roku z tym, że sadzonka jak dla mnie na oko miała już minimum rok (co mniej więcej może oznaczać około 2 letnia roślinę)
- przeciętna długość życia liścia to jeszcze nie wiem bo liście w tamtym roku po zakupie co urosły dopiero zaczynają przysychać końcówki, długość życia dzbanków to ponad pół roku życia do 8 miesięcy
- dodatkowych uwag brak, żadnych nie zaobserwowałem niepokojących zmian bądź chorób

Tak więc bardzo bym prosił o podzielenie się ze mną informacjami w takiej formie jak wyżej dzięki temu będzie każdy mógł od razu zerknąć i porównać z innymi hodowcami, a przynajmniej mi ułatwi porównywanie swojego dzbanecznika z waszymi.

- długość liści bez wąsa i dzbanka w cm, szerokość w najszerszym miejscu w cm
- warunki uprawy: miejsce uprawy, światło, przeciętna wilgotność powietrza
- podłoże, skład podłoża, wilgotność podłoża
- przeciętna długość życia liścia i dzbanka
- dodatkowe uwagi, niepokojące zmiany, choroby
Ostatnio edytowano 25 mar 2011 19:43 przez Vening-Golden, łącznie edytowano 1 raz
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Re: Nepenthes x hooheriana Jakich rozmiarów u was są lście?

Postprzez kalafior_0 » 25 mar 2011 16:18

"długość życia dzbanków to ponad pół roku życia do 8 miesięcy" tak długo, poważnie? od do jakiego momentu liczysz?
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Re: Nepenthes x hooheriana Jakich rozmiarów u was są lście?

Postprzez Vening-Golden » 25 mar 2011 19:36

Odkąd się w pełni ukształtuje to tak pół roku żyją a dokładnie 2 sztuki tak koło 8 miesięcy były przy czym już daszki miały poschnięte na brzegach dookoła ale, nadal w nich był płyn i były zielone i w dotyku czuć, że nadał "świeże", jędrne no i ogólnie na oko też wyglądały na żywe ale już gdzieniegdzie widać było pomarszczenie, a potem nie obserwowałem przez tydzień nagle zauważyłem, że są całe suche, wtedy tez mi wysechł torf na pieprz.

A powinny krócej żyć? Ile u ciebie żyją? Dodaj swoje dane to porównamy bo mi się wydaje, że mój jakiś dziki się robi bo każdy kolejny liść jest znacznie dłuższy od poprzedniego co np. u innych moich dzbaneczników nie występuje i widać bardzo małą różnice w długości liści np. Sanguinea, ventrata u nich liście są praktycznie wszystkie takiej samej długości i po między kolejnymi różnice są w milimetrach a u tej hookeriany różnica pomiędzy najkrótszym liściem a najdłuższym wynosi 14 cm, oczywiście najkrótszy liść jest najstarszym aktualnie żyjącym.
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Powrót do Dzbanecznik