Nepenthes x hookeriana woda

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Nepenthes x hookeriana woda

Postprzez Azureus » 28 mar 2009 18:36

Dzisiaj dostałem gratis prawdopodobnie na giełdzie ten okaz dzbanka i przeczytałem że niby nie lubi przelania i przesuszenia, czyli nie może stać w wodzie tak jak np muchówka czy rosiczka?

Oto dzbanek

Obrazek
Obrazek
Życie jest od lat + 18 ;)
Azureus

Re: Nepenthes x hookeriana woda

Postprzez Misiek » 28 mar 2009 18:37

nie nie moga stac w wodzie
Misiek

Postprzez Azureus » 28 mar 2009 18:44

Spoko dzięki.
Czy mam rację że to ten gatunek?
Azureus

Postprzez szamanka » 28 mar 2009 19:01

Nie, moim zdaniem to N. sanguinea
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Matrix » 28 mar 2009 19:02

Oj nie. To jest sanguinea.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez Azureus » 28 mar 2009 19:06

Nom racja ;) nie no kupiłem go od Alberciarza a on nie ma jej w sprzedawanych jak dobrze widziałem więc najbardziej pasowała mi ta odmiana. Ale i tak nie może stać w wodzie? No i jakich rozmiarów może być ta roślinka bo moja ma jakieś 12cm średnicy? Z góry dzięki.
Azureus

Postprzez szamanka » 28 mar 2009 19:18

Do 40cm długosci dzbanki.

Żadnego dzbanecznika nie można trzymać w wodzie jesli ma przeżyć.

-- So mar 28, 2009 18:21 --

http://www.cpuk.org/~vicbrown/images/Ne ... arajah.jpg - dzbanki, to małe pomiędzy to król dzbaneczników - rajah :D
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Azureus » 28 mar 2009 19:22

Czyli dość spory ;) to fajnie.

Ja dałem go do doniczki wypełnionej kamykami, a te kamy zalałem wodą destylowaną do krawędzie tych kamyków (znaczy się teraz tak jest bo wcześniej było inaczej :P ). Zamierzam kupić Keramzyt i zastąpić nim kamyki.
Azureus

Postprzez szamanka » 28 mar 2009 19:23

Po co te kamyczki? Keramzyt podnosi wilgotność bo nasiąka wodą, kamyki nie mają takich zdolności.
szamanka
Administratorka

Postprzez Azureus » 28 mar 2009 19:53

Kamyki dałem bo doniczka by mi do wody wpadła, a zawsze trochę wody w podstawce to większa wilgotność choć nie powinna być mała u mnie w pokoju bo mam dużo innych roślinek i zwierząt za czym to idzie sporo wilgoci.
A czy zamiast keramzytu mogę dać takie żelowe kulki co idzie w kwiaciarni kupić? Wiesz takie co jak się wody napiją to mają 400% swojej wielkości?

Edit

A czy zraszanie go coś polepsza ? Czy to marnotrawstwo wody ;)
Azureus

Postprzez Matrix » 28 mar 2009 20:05

Chodzi Ci o kryształ wodny? Nie wiem jakie on ma zdolności podwyższania wilgotności, ale po co tak kombinować jak koń pod górę, jak keramzyt kosztuje 5 zł. za 2 litry.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez Azureus » 28 mar 2009 20:08

A nie wiem jak to się nazywa ale często mają kwiatki na wystawach w tym, takie cięte bo to fajnie wygląda.
Co do keramzytu to kupię jak wyjdę z domu a narazie kombinuję bo nie wiem kiedy wyjdę ;)

edit

No i teraz mi się pytanie nasunęło czy jak mój dzbanek nie ma "wody" w kielichu to ją uzupełnić destylowaną?
Azureus

Postprzez satariel » 29 mar 2009 02:51

czemu nie poczytasz od początku jak hodować dzbanki tylko od razu post czy mają stać w wodzie jak rosiczki?? moim zdaniem to nie sunginea, moja nowych dzbanków nigdy nie ma takich surowo zielonych jak ta na zdjęciu.

czemu nie wychodzisz z domu??
satariel

Postprzez hddk » 29 mar 2009 02:54

Satariel, cytat z artu o sanguinei:
Dzbanki mogą być od zielonych po czerwono-brązowe, nakrapiane, mogą osiągać 10- 40 cm.

A czy zraszanie go coś polepsza ? Czy to marnotrawstwo wody

Moim zdaniem marnotrawstwo. Woda szybko odparuje i wilgotność z powrotem spada. A chyba nie będziesz po 15 razy dziennie go zraszał :) Zaszkodzić nie zaszkodzi, ale korzyść z tego niewielka.

No i teraz mi się pytanie nasunęło czy jak mój dzbanek nie ma "wody" w kielichu to ją uzupełnić destylowaną?

Nie.
hddk

Postprzez Azureus » 29 mar 2009 11:35

satariel czytałem i w opisie rośliny nic nie wyczytałem że nie może stać w wodzie to się pytam :P
Z domu nie wychodziłem wczoraj bo od godziny 5 rana na nogach byłem a dopiero sobie klapłem o 18 tak nie patrząc i zmachany byłem. Dzisiaj nie mam czasu zbytnio jechać ale może jutro się kupi keramzyt.
A właśnie co do tego uzupełniania to chodziło mi że przy transporcie to co jest w środku kielicha pewnie się wylało i czy tam dolać parę kropel ;) Ale jak mówicie nie to dobrze <lol2>
Narazie muszę się Was słuchać bo nie wszytko wiem ^_^
Azureus

Następna strona

Powrót do Dzbanecznik