Nowe nabytki

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Nowe nabytki

Postprzez Skuttter » 10 cze 2011 01:42

Witam

Dzisiaj odwiedziłem Tomaszewskiego i wróciłem z nowymi nabytkami. Prosiłbym o ocenę stanu roślinek i ewentualne porady

Rosiczka:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kapturnica:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dodatkowo prosiłbym o identyfikację gatunków, niestety "obsługa" nie potrafiła mi podać konkretnych gatunków. Według moich podejrzeń (z tego co czytałem i oglądałem na forum) rosiczka to "Drosera aliciae", a kapturnica to "Sarracenia leucophylla" lub "Sarracenia alata"
Skuttter

Re: Nowe nabytki

Postprzez szamanka » 10 cze 2011 13:46

Rosiczka dobrze, kapturnica to homo niewiadomo, krzyżówki z marketów sa zazwyczaj nieidentyfikowalne.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez manys » 10 cze 2011 16:45

Alicja jest w dobrym stanie, kapturnica zdaje się też, co do jej gatunku nieśmiało bym obstawiał 'Farnhamii'.
manys

Postprzez szamanka » 10 cze 2011 17:08

Farnhami to nie jest gatunek !
To raz, a dwa moge ci zaraz wynaleźć 10 krzyzówek które sa do niej baardzo podobne.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Skuttter » 11 cze 2011 03:59

Dzięki wielkie, zobaczymy jak się zaaklimatyzują.

PS.
Tomaszewski to chyba nie market tylko szklarnie. Dlatego tak mnie zaskoczyła niewiedza obsługi. Wnioskuje że po lekturze forum wiem o owadożerach więcej od nich (po pytaniu jakie gatunki dzbaneczników mają dostałem odpowiedź "dzbanecznik to dzbanecznik", sądzę że jak bym im wyjechał z łacińskimi nazwami to by im kopary do samej ziemi opadły, a oczy wyszły z orbit :)
Skuttter

Powrót do Ogólnie