Nowe pułapki z pędu kwiatowego.

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Nowe pułapki z pędu kwiatowego.

Postprzez madzik_00 » 07 sty 2012 17:15

Witam, hoduję muchołówki od jakiś 3 lat i pierwszy raz przytrafiło mi się coś takiego i chciałam się poradzić kogoś bardziej doświadczonego w rozsadzaniu tych roślin. Otóż jedna z moich muchołówek wypuściła najpierw jeden pęd kwiatowy i w momencie gdy tamten zaczynał kwitnąć zaczęła wypuszczać drugi. Ostatnio zauważyłam, że na samym początku tego pędu wypuszcza nowe pułapki, nie z bulwy tylko z pędu. (załączam zdjęcia) I teraz nie bardzo wiem co z tym powinnam zrobić, moja jedna próba z rozsadzaniem nie powiodła się i więcej nie próbowałam. Znalazłam tutaj podobny wątek: ped-kwiatowy-t1383.html ale chciałabym uzyskać dokładniejsze instrukcje, czy mam odciąć cały pęd (nie zależy mi na nasionach) czy spróbować to oderwać lekko? Ale wtedy boję się uszkodzić... I jak już będę wkładać do torfu to zakopać to trochę pod powierzchnią czy tylko położyć?
Z góry dziękuję, przepraszam że zdjęcia w takiej formie ale nie mam pojęcia jak je wrzucić do tekstu...
Zdjęcia: https://picasaweb.google.com/madzk00/Dr ... directlink
madzik_00

Re: Nowe pułapki z pędu kwiatowego.

Postprzez krystian311996 » 07 sty 2012 19:50

moim zdaniem można to zostawić. wnioskując ze roślina wypuszcza nowe pułapki podczas posiadania pędu jest w dobrej kondycji ale jeśli Ci to przeszkadza to możesz delikatnie usunąć niepożądane pułapki, tylko tak żeby nie uszkodzić pędu kwiatowego
krystian311996

Postprzez madzik_00 » 07 sty 2012 20:46

na zdjęciach nie widać tego zbyt dokładnie, chociaż na 4 można zauważyć, że nowe pułapki nie są wcale połączone ze starą bulwą, za kilka dni kwiatek przekwitnie i nie wiem co wtedy, bo obawiam się że to też uschnie, mi się wydaje że włożenie tego osobno do doniczki ze świeżym torfem będzie najlepszym wyjściem, chyba że się mylę. Ale jeśli już do innej doniczki to tylko położyć na powierzchni czy zakopać płytko?
madzik_00

Postprzez tsunami » 07 sty 2012 23:06

Cześć.

Przeczytaj to, zwłaszcza ostatni akapit:
http://www.sarracenia.com/faq/faq2680.html
tsunami

Postprzez szamanka » 07 sty 2012 23:31

False vivipary, bo chyba z tym mamy tutaj do czynienia ukorzenia się niestety trudno, ale możesz spróbować. Ja bym przesadzała z fragmentem pędu jak już, ale zaznaczam że to intuicyjna rada, nigdy takiego czegoś nie ukorzeniałam.

Swoja drogą nietypowe umiejscowienie, nowe roślinki zazwyczaj pojawiają się w okolicach kwiatów.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez allgreen » 08 sty 2012 01:12

Ja nie jestem znawcą tego przypadku ale może warto użyć ukorzeniacz dla zwiększenia szansy na przyjęcie się roślinek.
allgreen

Powrót do Muchołówka