Obumacie części zielonej podczas zimowania

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Obumacie części zielonej podczas zimowania

Postprzez BlachaSk8 » 30 sty 2010 12:31

Witam!
Pytanie to się tyczy od muchołówki i kapturnicy. Generalnie sprawa wygląda tak że nie zaglądałem do mich chwastów przez dobre 2/3tyg (zapomniałem xP) do piwnicy w której zimują.
Warunki w jakich trzymam: Temperatura wahająca się między około zera(teraz jak były te mrozy to w nocy pewnie było koło min. -2*C/-3*C) a w dzień przy dobrych warunkach około 10*C
U muchołówki:
Czy jeżeli muchołówka straci wszystkie liście wraz ze stożkiem wzrostu ( w przypadku D.m 'akai ryu' i 'all green' ) to czy na wiosnę gdy dostanie ciepła i słońca odbije z kłącza?
U kapturnicy:
gdzieś kiedyś wyczytałem, że jak liście nie opadną na zimę to muszę je na wiosnę i tak usunąć. Czy to prawda?
Z góry dzięki za odp.
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: Obumacie części zielonej podczas zimowania

Postprzez szamanka » 30 sty 2010 12:42

Nie ma obowiązku usuwania liści kapturnicy na wiosnę, ino będzie szpetnie wyglądać.
Jeśli bulwa nie zyje to muchołap nie ma szans odbić.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez moof » 30 sty 2010 15:23

Muchołówki - musiałbym zobaczyć zdjęcie
moof
Redaktor

Postprzez Naruto_Uzumaki » 30 sty 2010 15:31

Stożek wzrostu jest "główną" częścią bulwy - jeżeli uschnie/zgnije to są raczej małe szanse na odzyskanie rośliny wiosną.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Naruto_Uzumaki

Powrót do Ogólnie