ogólnie wygląda dobrze, na głównym dzbanku są jakieś brązowości ale nie wiem czego to wina, jeśli stożek wzrostu jest cały to powinno być w porządku Roślina cała zielona więc prawdopodobnie w świetnej kondycji.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
Wydaje mi się że ma za dużo wody, ale nie jestem specem od heliamfor.
Uważaj jak słońce przyświeci bo momentalnie będzie tam ze 35*C, moja heterodoxa to znosiła jakos co prawda, ale jest najbardziej ciepłotolerancyjna, a nie wiem jaki masz gatunek.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
ja taka sama będę miał od Paulo09 czytałem o niej na portalu że wymaga wilgotności 50-75 więc nie jest to wysoki poziom, i swoją zamierzam trzymać na podstawce z keramzytem wśród dzbaneczników
Pewnie od Planta europe. Oni mają w ofercie nutans.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź." Władysław Szafer
Tylko z tego co pamiętam, po dyskusji na SB na sąsiednim forum i próbach identyfikacji na CPUK-u wyszło, że helki z PE to co najwyżej heterodoxa x minor, a i to nie wiadomo do końca, sprzedawana jako nutans.
Ja bym na waszym miejscu napisał do Juliusza. Od jest chyba największym specem od helek w Polsce .
Nepenthes - Dzbanecznik - Z greckiego ne - nie, penthos - troska, smutek; a więc beztroski - aluzja do ustępu Dyssei, w którym Helena miesza "czar taki do wina, że gniewów, smutków i zgryzot przeszłych zapomina każdy, kto posmakuje z zaprawionego kruża "