Ochrona roślin

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Ochrona roślin

Postprzez Ikar » 22 paź 2011 20:46

Witam,
posiadam środek do zwalczania szkodników o nazwie ,,Tarcznik" i mam pytanie czy w jakiś sposób może zaszkodzić dzbanecznikom?
Środek ten jest w postaci tabletek, umieszcza się go w doniczce i jest wchłaniany przez korzenie.
Pytanie to kieruję do osób, które używały takiej formy do ochrony roślin.
Zna ktoś może inny środek niż ten, który ja posiadam ?
Pozdrawiam
Ikar

Re: Ochrona roślin

Postprzez Axel22 » 22 paź 2011 21:24

Nie polecam takich rzeczy wolalbym zebys kupil sobie topsin bo to moze cale wsiaknac a to napewno zawiera chemie które inne rosline moze przetrwaja ale watpie zeby owadozerne bo sa o wiele delikatniejsze od innych.ja bym radził topsin sam polecam a to do innych moze
Axel22

Postprzez jarher » 22 paź 2011 23:44

Axel22 napisał(a):Nie polecam takich rzeczy wolalbym zebys kupil sobie topsin bo to moze cale wsiaknac a to napewno zawiera chemie które inne rosline moze przetrwaja ale watpie zeby owadozerne bo sa o wiele delikatniejsze od innych.ja bym radził topsin sam polecam a to do innych moze

Topsin o ile mi wiadomo jest na pleśń a nie na szkodniki...
jarher

Postprzez szamanka » 23 paź 2011 00:33

Ja tam generalnie jestem przeciwniczką stosowania chemii wtedy kiedy nie trzeba, jeśli nie masz na roślinie szkodników a nie sądzę żeby były to odpuść.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Axel22 » 23 paź 2011 12:32

A to przepraszam Jarher zapomniałem :D
Axel22

Postprzez Ikar » 23 paź 2011 13:17

No właśnie jakiś czas temu pojawiły się ziemiórki na razie w niewielkiej ilości ale już muszę działać żeby się nie rozmnożyły, a jeśli to zrobiły to chce je zwalczyć. Czytałem o tablicach lepowych ale to wyłapuje dorosłe osobniki a problemem głównie są larwy.
Jeśli ktoś zna inny lepszy sposób (nie chemiczny) na te szkodniki to byłbym wdzięczny za informacje.
pozdrawiam
Ikar

Postprzez Axel22 » 23 paź 2011 13:38

Ziemiórki
Można je zaobserwować pod dwiema postaciami:

Dorosłe formy są to drobne, czarne muszki, nieco mniejsze od owocówek. Widuje się je złapane na liściach rosiczek lub tłustoszy, chodzące po powierzchni torfu lub w trakcie lotu. Lubią także czasami przylatywać do włączonego monitora, kiedy w pokoju jest ciemno. W tym stadium życiowym nie są szkodliwe dla roślin.

Larwy ziemiórek mają postać przezroczystych glizd z czarną główką, niekiedy posiadają czarną kreskę biegnącą przez środek ciała (jest to układ pokarmowy wypełniony podłożem). Żyją w torfie, a więc mogą być niebezpieczne zwłaszcza dla młodych lub drobnych roślin, gdyż zdarza się, że podgryzają im korzenie.

Obecnie jedynym środkiem chemicznym skierowanym konkretnie przeciw ziemiórkom jest Nomolt. Inny sposób przerzedzenia populacji ziemiórek to wstawienie doniczek do wody na równi z warstwą podłoża. Larwy wychodzą wtedy na powierzchnię i można je łatwo wyzbierać pensetą, jednak ten sposób nie eliminuje jaj złożonych już do torfu.
Przepraszam jeśli nie można kopiować ze strony link:
http://www.owadozery.pl/goscie-w-donicz ... o-ar8.html
Tutaj masz wszystkie szkodniki albo najczesciej wystepujace szkodniki :P
Axel22

Powrót do Ogólnie