Ogrodowe torfowiska, akwariowe minitorfowiska

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Ogrodowe torfowiska, akwariowe minitorfowiska

Postprzez szamanka » 15 gru 2009 22:40

Jestem ciekawa ilu z was posiada ogrodowe torfowisko tudzież kompozycje w terrarium.

Wpadł mi do głowy pewien pomysł, ale zeby cos dokładniej zaplanowac wolalabym wiedziec ile osob ma coś takiego :)
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Re: Ogrodowe torfowiska, akwariowe minitorfowiska

Postprzez masiol90 » 16 gru 2009 00:12

Ja posiadam takowe. Na razie w wersji testowej. Torfowisko wkomponowane w skalniak z innymi nieowadożernymi roślinami. W torfie rosną sobie:
1) muchołówki regularki
2) kapturnice S.leucophylla x mitcheliana
3) D. rotundifolia, filiformis x intermedia

Zobaczymy jak przeżyją zimę.
masiol90

Postprzez brzozowskimati » 16 gru 2009 01:02

Ja również posiadam małe torfowisko jak na razie nie obsadzone na stałe, gdyż powstało na przełomie lato/jesień. Do czasu zimowania było tam kilka kapturnic i rosiczek jednak od pierwszych przymrozków zostały się tylko kępki torfowca, który mam nadzieję, iż zarośnie całość, żurawina oraz kawałki grubej brzozowej kory, na której ma ów torfowiec się rozwijać. Podejrzałem, że w naturze mech sphagnum najlepiej rośnie na butwiejących kawałkach pni, oraz gałęzi i postanowiłem wypróbować to u siebie. Co z tego będzie czas pokaże.
brzozowskimati

Postprzez evulFarmer » 16 gru 2009 17:18

Ja mam minitorfowisko w akwarium naroznym i 2x18 W wszystko jest razem z duza iloscia fotek w technice ;) Zapraszam.
Obrazek
The way how the world should look like for me =)
evulFarmer

Postprzez pasztet1996 » 16 gru 2009 17:42

Ja mam torfowisko z sarraceniami i filiformisami.
So hail up king Selassie I - RasTafarI is the only way.
pasztet1996

Powrót do Ogólnie