Oświetlenie dla roślin - co wybrać?

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Re: Oświetlenie dla roślin - co wybrać?

Postprzez szamanka » 09 lut 2011 21:05

Te roślinne kompakty wcale nie są takie tanie, Osram fluora kosztuje poniżej 20 zł w Obi czyli jest tańsza od Megaman Plant.

Co do Philipsa tornado to nie jest swietlówka roślinna, to jest zwykła świetlówka do zyrandola, tylko dostępna często w jaśniejszej barwie światła, ale zależy jaką wersję kupisz. Świetlówki roślinne mają dostosowywane widmo światła do potrzeb fotosyntezy, przez co świecą zazwyczaj na fioletowawo-różowawy kolor, taka świetlówka do oświetlania pokoju się średnio nadaje, nie mówiąc o tym że gaz w srodku ulega zużyciu i zalecana jest wymiana co rok.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Ziomex2073 » 09 lut 2011 21:14

liniowe same może są tanie ale dodatkowo statecznik i inne pierdoły? I ile miałbym kupić tych świetlówek ??
Ziomex2073

Postprzez hddk » 09 lut 2011 21:26

Zależy do jakich roślin i na jak dużej powierzchni są rozstawione.
hddk

Postprzez szamanka » 09 lut 2011 21:34

Jeśli umiesz majsterkować statecznik 2x 18W idzie dostać za 10-15 zł, starter do tego to jakieś 2 zł, para oprawek bryzgoszczelnych do 15 zł, zwykłych 2-5zł, kabel z wtyczką ze 2,5 zł. W sumie ponizej 35 zł jeśli jestes obrotny za 2x18W.
Oprawy gotowe 1x18W idzie z tego co wiem dostać w Obi za 20-25zł.

Zalezy co doświetlasz, czy ma to cos przy okazji dostęp do światła słonecznego no i ile masz miejsca tam gdzie chcesz powiesić świetlówkę. Ilośc świetlówek zależy od mocy, a moc jest uzależniona od ilości miejsca (im większa moc tym dłuższa świetlówka).
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Poprzednia strona

Powrót do Terraria i sprzęt