Oświetlenie dla roślin - co wybrać?

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Oświetlenie dla roślin - co wybrać?

Postprzez szamanka » 06 lis 2010 14:44

Wybierając oświetlenie dla roślin musimy przede wszystkim zdecydować za pomocą czego chcemy doświetlać swoje rośliny. Mamy więc do wyboru kilka opcji. Oto i one:
- tzw żarówki energooszczędne, będące w rzeczywistości świetlówkami kompaktowymi. Są stosunkowo tanie i dobre do oświetlania niewielkiej hodowli
- świetlówki liniowe, chyba najczęściej wybierane źródło światła dla roślin. Ze względu na to że siła świecenia jest rozłożona na długą rurę stosuje się je najczęściej parami lub czwórkami, czasem też trójkami. Powoduje to jednak ze światło jest rozłożone na dużą powierzchnię, dlatego inwestowanie w nie ma sens jedynie w przypadku większych hodowli. W przypadku kilku roślin większość światła zostanie utracone.
- HPS - rozwiązanie drogie, ale dające niesamowita siłę światła, jedynie dla zaawansowanych hodowców.
- diody led - nie nadają się do doświetlania owadożerów, ze względu na małą liczbę lumenów i nieodpowiednie widmo światła.

Parametry światła
- temperatura barwowa - określa kolor świecenia świetlówki, dla roślin nie ma większego znaczenia. Wyższe wartości to światło z przewagą niebieskiego, niższe to światło żółte. Znaczenie może mieć jeśli decydujemy się na doświetlanie zwykłą żarówką energooszczędną, wtedy jest to główne źródło informacji o widmie światła jeśli nie dysponujemy jego wykresem.
- lumeny - określają jasność świecenia, im więcej tym lepiej
- widmo światła - najistotniejszy parametr jaki powinniśmy wziąść pod uwagę, pokazuje ono ile światła o określonej długości fali jest emitowane przez źródło światła.
W praktyce wygląda to tak, że rośliny na potrzeby fotosyntezy absorbują głównie światło o określonym kolorze.

http://biologiaroslin.files.wordpress.c ... we-svg.png
W przypadku tego rysunku interesuje nas niebieska linia. Producenci świetlówek liniowych bardzo często udostępniają podobne wykresy obrazujące jakie kolory światła emituje ich sprzęt. Im bardziej te dwa wykresy pokrywają się ze sobą tym lepiej.
Dodatkowo lepiej zawsze wziąść różne świetlówki, niż wszystkie takie same, aby ich widma wzajemnie się uzupełniały. Jeśli decydujemy się na kupno świetlówki o dużej przewadze niebieskiego w widmie warto uzupełnić ją wybierając drugą, z dużym udziałem czerwieni.

Tyle ode mnie, skromnie, ale mam nadzieje że komuś pomoże.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Re: Oświetlenie dla roślin - co wybrać?

Postprzez hddk » 06 lis 2010 16:01

- lumeny - określają jasność świecenia, im więcej tym lepiej

W uproszczeniu mówiąc, lumeny określają jasność świecenia dla ludzkiego oka. Problem w tym, że oko ludzkie najbardziej reaguje na "zieloną" część widma, która jest w najmniejszym stopniu przyswajana przez rośliny.
Naturalnym jest, że więcej lumenów będą mieć świetlówki "białe" o barwie 4000-6500K (np. Sylvania Luxline 865 - 5000 lm przy 58W), które mają zrównoważony poziom barwy niebieskiej, zielonej i czerwonej, żeby dawać białe światło. Świetlówki "roślinne" o różowym świetle, mają dużo mniej zielonej barwy, a więcej niebieskiej i czerwonej, zatem wydają się dla ludzkiego oka świecić słabiej i stąd mniejsza ilość lumenów (np. Sylvania Gro-Lux - 1400 lm przy 58W, czy Osram Fluora - 2250 lm).
Ilość energii świetlnej uzyskanej z energii elektrycznej jest porównywalna w obu przypadkach, ale po prostu światło różowe jest "ciemniejsze" niż białe.
hddk

Postprzez szamanka » 06 lis 2010 16:42

Dzieki za sprostowanie, pisałam to z głowy na podstawie wiedzy jaką udało mi się dotąd zdobyć, natomiast nie ukrywam że jakims super specem od techniki nie jestem.

Aczkolwiek to porównanie na przykładzie jak dla mnie dziwne, mam Fluore i świeci właśnie bardzo ciemno i różowo, jestem w takim razie ciekawa jak to wygląda z Gro-luxem.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez hddk » 06 lis 2010 17:11

Gro-Lux świeci na różowo i wyraźnie "słabo", ale czy słabiej od Fluory to nie wiem. Ilość lumenów podałem za danymi producentów, a na ile one są wiarygodne to inna sprawa ;]
W wątku z terrarium (terrarium-dzbankowo-nizinne-t4029.html) jest fotka. Gro-Lux (8500K) jest drugi od lewej, a ta skrajna po prawej to Narva Oceanic Colour (8000K). Niby temperatura barwowa podobna, ale odcień zupełnie inny... taki łososiowy :) Fakt, że i bardziej wysłużona.
hddk

Postprzez kumakum » 06 lis 2010 18:55

Na pewno przydadzą mi się te opisy oświetlenia. Gratuluje Szamanka ;)
Obrazek
kumakum

Postprzez tekkno » 18 lis 2010 22:48

Jeden główny wniosek po ostatnich poszukiwaniach świetlówki kompaktowej 6500k mi się nasuwa. Pytając o żarówki do roślin często możemy zostać wzięci za domorosłego hodowcę nielegalnych ziół.
Idę do znajomego do sklepu oświetleniowego i pytam albo o philips'a tornado 6500k albo Megaman'a Plant a on do mnie, a co trawke zaczynasz hodować? Na sklepie nie mają, dzwoni do hurtowni, w telefonie się hurtownicy pytają "a co do uprawy trawki potrzebna taka żarówka?" i mówią, że nie mają. <lol2>
-=[ www.bunkier.tk ]=-
__ UR
_____Berlin=>Detroit
tekkno

Postprzez Ziomex2073 » 13 gru 2010 19:40

Czyli przy zakupie żarówek patrzeć tylko na wartość lumenów? Czy na temperaturę barwową też? Jeśli tak to od ilu do ilu powinna ona wynosić? I na co jeszcze patrzeć?? I jak już czy mogli byście mi jakąś żarówkę polecić na trzonku E14?
Ziomex2073

Postprzez szamanka » 13 gru 2010 20:05

Umiesz czytać?
- widmo światła - najistotniejszy parametr jaki powinniśmy wziąść pod uwagę, pokazuje ono ile światła o określonej długości fali jest emitowane przez źródło światła.
W praktyce wygląda to tak, że rośliny na potrzeby fotosyntezy absorbują głównie światło o określonym kolorze.

Jest pare modeli energooszczędnych dla roślin, jak ktos się zlituje to może poda ci nazwę bo ja nie pamiętam niestety.
szamanka
Administratorka

Postprzez Ziomex2073 » 13 gru 2010 22:03

A więc:
Czy mógł by się ktoś zlitować? Albo chociaż czy mógł bym się dowiedzieć jakie widmo światła ma być?
Ziomex2073

Postprzez szamanka » 14 gru 2010 01:29

Ziomex, czy możesz najpierw przeczytać to na górze? Odpowiedź na twoje pytanie jest w trzecim akapicie.

http://allegro.pl/plant-lamp-15w-swietl ... 31564.html
http://allegro.pl/lampyesklep-megaman-p ... 58485.html

Od następnego razu morduję. :P
szamanka
Administratorka

Postprzez chemik74 » 14 gru 2010 02:57

Na początku wątku Szamanka napisała, że diody led nie nadają się do oświetlenia roślin bo mają słabe światło i nieprawidłowe widmo. Pod podanym poniżej adresem, są podane dane diody i w zakładce "Detailed Technical Specifications", są podane odpowiednie wykresy.
http://www.luxeonstar.com/Neutral-White-Lambertian-Rebel-220-lm-p/lxml-pwn1-0120.htm
Według mnie wykres dla diody o świetle ciepłym jest całkiem niezły. Poza tym parametr 114lm/W nawet jak dla świetlówek jest niezły.
chemik74

Postprzez szamanka » 14 gru 2010 12:01

http://biologiaroslin.files.wordpress.c ... we-svg.png

Jak przeanalizujesz te wykresy razem (niebieska linia to najbardziej typowe spetrum) to zobaczysz że nawet warm white nie przekracza wartości 0,6 wydajności świecenia dla 650nm i więcej a w tym zakresie mieści się jedno z maksimów absorbcji. Dodatkowo u warm white widać odcięcie mocy świecenia 450-500nm a to też są wartości światła efektywnie absorbowane przez rośliny.

Świetlówki dla roślin komponowane są tak, żeby widmo świecenia pokrywało się z widmem fotosyntezy, u led jest z tym słabo i większość światła nie przydaje się roślinom.

Nałożyłam wykresy na siebie, interesuja nas niebieska i granatowa linia
Obrazek
szamanka
Administratorka

Postprzez Ziomex2073 » 09 lut 2011 13:23

Jaką świetlówkę lepiej kupić? Philipsa Tornado T3 36W 6500K czy Megaman plant?? Bo ten megaman niby przystosowany do roślin idealnie ale mało ma lumenów... Bo megaman ma 400lumenów a tornado ma 2150lumenów... I chciałbym kupić tylko nie wiem czy 5 żarówek tornado czy 10 magaman'a... ?? Czy może coś innego polecacie?
Ziomex2073

Postprzez szamanka » 09 lut 2011 17:40

Przy takich ilościach świetlówek chyba lepiej kupić liniowe.
szamanka
Administratorka

Postprzez Ziomex2073 » 09 lut 2011 18:38

Liniowe drogie...:D Zresztą wolę zwykłe bo jak się skończy zima to mogę je wykorzystać gdzieś indziej a liniowe nie za bardzo... Więc które lepsze....?:D
Ziomex2073

Następna strona

Powrót do Terraria i sprzęt