Wybierając oświetlenie dla roślin musimy przede wszystkim zdecydować za pomocą czego chcemy doświetlać swoje rośliny. Mamy więc do wyboru kilka opcji. Oto i one:
- tzw żarówki energooszczędne, będące w rzeczywistości świetlówkami kompaktowymi. Są stosunkowo tanie i dobre do oświetlania niewielkiej hodowli
- świetlówki liniowe, chyba najczęściej wybierane źródło światła dla roślin. Ze względu na to że siła świecenia jest rozłożona na długą rurę stosuje się je najczęściej parami lub czwórkami, czasem też trójkami. Powoduje to jednak ze światło jest rozłożone na dużą powierzchnię, dlatego inwestowanie w nie ma sens jedynie w przypadku większych hodowli. W przypadku kilku roślin większość światła zostanie utracone.
- HPS - rozwiązanie drogie, ale dające niesamowita siłę światła, jedynie dla zaawansowanych hodowców.
- diody led - nie nadają się do doświetlania owadożerów, ze względu na małą liczbę lumenów i nieodpowiednie widmo światła.
Parametry światła
- temperatura barwowa - określa kolor świecenia świetlówki, dla roślin nie ma większego znaczenia. Wyższe wartości to światło z przewagą niebieskiego, niższe to światło żółte. Znaczenie może mieć jeśli decydujemy się na doświetlanie zwykłą żarówką energooszczędną, wtedy jest to główne źródło informacji o widmie światła jeśli nie dysponujemy jego wykresem.
- lumeny - określają jasność świecenia, im więcej tym lepiej
- widmo światła - najistotniejszy parametr jaki powinniśmy wziąść pod uwagę, pokazuje ono ile światła o określonej długości fali jest emitowane przez źródło światła.
W praktyce wygląda to tak, że rośliny na potrzeby fotosyntezy absorbują głównie światło o określonym kolorze.
http://biologiaroslin.files.wordpress.c ... we-svg.png
W przypadku tego rysunku interesuje nas niebieska linia. Producenci świetlówek liniowych bardzo często udostępniają podobne wykresy obrazujące jakie kolory światła emituje ich sprzęt. Im bardziej te dwa wykresy pokrywają się ze sobą tym lepiej.
Dodatkowo lepiej zawsze wziąść różne świetlówki, niż wszystkie takie same, aby ich widma wzajemnie się uzupełniały. Jeśli decydujemy się na kupno świetlówki o dużej przewadze niebieskiego w widmie warto uzupełnić ją wybierając drugą, z dużym udziałem czerwieni.
Tyle ode mnie, skromnie, ale mam nadzieje że komuś pomoże.
![;] ;]](http://www.owadozery.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)