Oświetlenie HQI

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Oświetlenie HQI

Postprzez tomislav1ster » 29 sty 2010 09:24

Z racji, że robię duże terra o wysokości 120cm - wybrałem oświetlenie 2x 70W HQI. Czy ktoś z was używa (jakie opinie) ? Jakich żarników używacie ?

-- 14 lut 2010 15:10 --

Nie którzy mogą być ciekawi tematu dlatego kopiuje zawartość postu z drugiego forum:
Witam. Wbrew temu, że nie którzy patrzą na to sceptycznie pokusiłem się na HQI. Zakupiłem 2 x 70 a raczej wykorzystałem obudowę z zwykłego halogena 500W, elektronika kupiona osobno. Koszt wszystkiego to koło 270zł (łącznie z żarnikami) więc podobnie do świetlówek. Rozgrzanie żarników trwa około minuty. Ja osobiście jestem bardzo mile zaskoczony. Może po zdjęciach tego nie widać ale strumień światła jest bardzo mocny. Zdjęcia :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nepenthes - Dzbanecznik - Z greckiego ne - nie, penthos - troska, smutek; a więc beztroski - aluzja do ustępu Dyssei, w którym Helena miesza "czar taki do wina, że gniewów, smutków i zgryzot przeszłych zapomina każdy, kto posmakuje z zaprawionego kruża "
tomislav1ster

Powrót do Terraria i sprzęt