Oświetlenie na parapecie

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Re: Oświetlenie na parapecie

Postprzez kumakum » 09 sie 2010 10:43

To okno jest zachodnie, więc sądziłem że to by pomogło.
Obrazek
kumakum

Postprzez masiol90 » 09 sie 2010 18:44

kumakum chyba "im więcej światła tym lepiej" a nie TYM... TYM :P
masiol90

Postprzez kumakum » 09 sie 2010 19:59

Błędy się zdarzają :)
Obrazek
kumakum

Postprzez masiol90 » 09 sie 2010 20:12

pewnie, ale warto poprawić :)
masiol90

Postprzez kumakum » 09 sie 2010 20:38

ok, no i już poprawione \o/
Obrazek
kumakum

Postprzez kalafior_0 » 10 sie 2010 12:55

Co do doświetlania N. ventrata to nie do końca zgadzam się, że poradzi sobie bez doświetlania.
Od kilku miesięcy prowadzę mały eksperyment, na dwóch parapetach w tym samym pokoju z tej samej strony mam po jednej sztuce N. ventrata, kupione w tym samym czasie od tego samego sprzedawcy ( naturalne oświetlenie moim zdaniem jest bardzo dobre i długie, oczywiście mówię o słonecznych dniach).

Jedna sztuka jest bez dodatkowego oświetlenia a druga ma dodatkowe oświetlenie ( parametrów nie pamiętam - podobno takie jak trzeba), ta roślina która radzi sobie bez wspomagania jest mniejsza, liście są bardziej żółte niż zielone, dzbanki produkuje ale bardzo kiepsko wybarwione, ogólnie bez rewelacji, roślina tak jakby się męczyła.
Roślina która ma dodatkowe oświetlenie, rośnie szybciej, jest super zielona, dzbanki są wybarione, dodatkowo wyrosły dwie nowe rośliny, jak dla mnie rewelacja.

Moim zdaniem dodatkowe oświetlenie dzbaneczników, nawet Ventrata, to bardzo ważna sprawa.
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Postprzez adamek_17 » 17 sie 2010 12:53

Jak już pisałem, mam terrarium blisko okna zachodniego, gdzie oświetlam moje roślinki wewnątrz terra.
Na parapecie posiadam roślinki takie jak muchołówki, kapturnice i łatwiejsze rosiczki. Niestety, ale parapetu południowego nie mam w moim mieszkaniu. Myślę nad ewentualnym ich doświetlaniu, owszem rosną one , niemniej uważam, że mogłyby lepiej.

Wystawienie muchołówek i kapturnic na balkon, chyba też nic nie da? W końcu to też strona zachodnia. Zwłaszcza boję się, że wiatr je gdzieś wywieje :P

Nie wiem, czy oświetlenie które jest umieszczone dla roślinek terrarystycznych starczy dla parapetowych.
Terrarium ma wysokość 70 cm, stoi na stoliku który ma gdzieś te 80 cm, czyli razem ok 1,5 m h.
Roślinki bezpośrednio rosną na parapecie który ma ok 85 cm h.

Czy te światło będzie dla nich odpowiednie ? Może w jakiś sposób znacznie podwyższyć roślinki? Tak ok. 20- 30 cm od świetlówek?

Jeśli dodatkowe oświetlenie, to już by myślał nad żarówkami energooszczędnymi MEGAMAN PLANT ze dwie by starczyły?

Umieszczenie świetlówek nad parapetem, byłoby raczej niemożliwe. Dlatego z stąd ten pomysł.

Podobno dodatkowe światło może utrudnić roślinie przejście w spoczynek?
adamek_17

Postprzez kalafior_0 » 18 sie 2010 11:57

ja wypowiadam się tylko co do dzbaneczników...

Jedno z moich terrarium jest właśnie oświetlane trzema żarówkami Megaman Plant 15W, za które zapłaciłem 60zł. Wcześniej były tylko dwie i mogę powiedzieć że odkąd są trzy to widzę sporą różnicę we wzroście rośliny i wybarwianiu dzbanków.

Mam też 2 x terrarium z oświetleniem "super ekstra wypasionym" za które zapłaciłem "trochę" więcej, oczywiście rośliny rozwijają się zajebiście, ale ja nie widzę różnicy między Megaman a tymi droższymi.
Odległość między żarówkami a roślinami to około 20cm.

Co do innych roślin, nie wiem, nie mam doświadczenia.
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Postprzez adamek_17 » 18 sie 2010 12:39

a gdzie kupowałeś te żarówki Megaman Plant ?
Bo przez allegro za 60 zł kupiłbym tylko dwie takie.
Ile godzin oświetlasz nimi swoje rośliny?
adamek_17

Postprzez kalafior_0 » 18 sie 2010 14:16

Kupiłem na allegro, 20zł za sztukę, nie licze kosztów dostawy - odbiór osobisty.

W tej chwili mam ustawione oświetlenie na 12 godzin.
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Postprzez adamek_17 » 18 sie 2010 20:39

ok

-- 23 sie 2010 17:05 --

a w jakich wymiarach jest Twoje terrarium ? Chodzi mi o te, gdzie masz 3 żarówki energooszczędne.
adamek_17

Postprzez kalafior_0 » 24 sie 2010 15:38

wysokość 60cm
szerokość 50cm
długość 70cm
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Poprzednia strona

Powrót do Terraria i sprzęt