Oświetlenie zimą i jesienią

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Oświetlenie zimą i jesienią

Postprzez kumakum » 11 lip 2010 18:58

Czy to prawda, że rosiczce d.spatulata zimą i jesienia przydało by się sztuczne oświetlenie. Jeżeli nie, to i tak sądze, że ma za mało światła moja muchołówka, która stoi na zachodnim parapecie (będzie tam też stała rosiczka). Czy nadawała by się do tych dwóch roślin zwykła kompaktowa świetlówka energooszczędna 40W. Jeśli tak, to jaka ma być odległość świetlówki od roślin?
kumakum

Re: Oświetlenie zimą i jesienią

Postprzez JarasPMI » 12 lip 2010 05:52

Doświetlanie jednej rośliny mija się z celem (muchołówki nie licz, bo powinna zimować). Spatulata jest chwastem, który poradzi sobie jakoś beż dodatkowego światła. No, chyba że planujesz jeszcze zakup paru roślin, wtedy warto rozważyć zakup np. oprawy oświetleniowej 2x18W.. Odległość od roślin powinna wynosić ok. 20 cm.
Obrazek
JarasPMI

Postprzez kumakum » 12 lip 2010 07:06

NIe chciałbym za dużo pieniędzy wkładać na oświetlenie. Muchołówki i rosiczki rozmnoże do nich też przydało by się oświetlenie. Po co kupować dwie świetlówki jak można kupić jedną i zaoszczędzić połowe mniej. Muchołówka będzie zimować. Czy tak moglo by być?
kumakum

Postprzez szamanka » 12 lip 2010 07:28

Tyle ze pod tą jedna zmieścisz może 5 doniczek jeśli nie będą zbyt wielkie, a pod tymi dwiema nawet 20-30.

Lepsze takie oświetlenie niż żadne, aczkolwiek zgadzam się że spatulata da sobie radę zimą bez dodatkowego oświetlenia.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez kumakum » 13 lip 2010 08:07

JarasPMI napisał(a): No, chyba że planujesz jeszcze zakup paru roślin, wtedy warto rozważyć zakup np. oprawy oświetleniowej 2x18W..

Byłem w sklepie i pytałem o świetlówke 18W. Nie mają takiej. Chyba że chodzi że świetlówka tyle ma pobierać, a nie odpowiadać zwykłej żarówce, bo nie ma żarówki 18W.
kumakum

Postprzez szamanka » 13 lip 2010 08:15

Chodzi o świetlówki liniowe, nie kompakty. Takie długie białe rury.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez kumakum » 13 lip 2010 13:54

No to mamy problem. Na moim parapecie brak miejsca na liniową. Kompaktowa nie może być? To mają liniowe być której moc odpowiada zwykłej żarówce, czy tyle pobierają?
Przecież one nie są energooszczędne i tworzą za dużo ciepła.
kumakum

Postprzez szamanka » 13 lip 2010 14:15

Liniowe sa dobre do roslin gdyz oswietlają stosunkowo dużą powierzchnię i sa dostępne modele z widmem dostosowanym do potrzeb roslin (fotosynteza i takietam). Wśród swietlówek kompaktowych trudno takie coś znaleźć.

Moc swietlówki liniowej to zawsze moc pobierana, u kompaktowych moc swiecenia jest większa niż moc pobierana gdyż ta rura jest poskręcana i swieci obok siebie w wielu miejscach na raz.

Jak długi masz parapet? Długość rury jest uzależniona od mocy, akurat 18W nie jest długa (60cm + 2-3 cm na oprawę)
szamanka
Administratorka

Powrót do Terraria i sprzęt