Otwarty kwiat u D. burmannii !

Forum poświęcone rosiczkom

Otwarty kwiat u D. burmannii !

Postprzez szamanka » 01 gru 2009 15:10

Wybaczcie, ale to mój kilkudziesiąty pęd i pierwszy raz widzę naprawdę otwarty kwiat, więc muszę się pochwalić :)
Tym bardziej ze D. burmannii słynie z tego że jej kwiaty się nie otwierają prawie nigdy.

Obrazek

Obrazek
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Re: Otwarty kwiat u D. burmannii !

Postprzez ReD-GreeN » 01 gru 2009 17:44

Szami długo czekasz na nasiona od pojawieniu się pędu u mnie to coś baaardzo długo trwa...
ReD-GreeN

Postprzez szamanka » 01 gru 2009 17:46

Z nasionami u burmannii różnie bywa, w dodatku kwiatki nie zasychają w ten sposób jak u innych gatunków dlatego przynajmniej mi strasznie ciężko wyczuć moment zbioru.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez marrom » 01 gru 2009 20:55

O ile pamiętam to można je zbierać po dwóch tygodniach. Torebki nasienne nie czernieją, ba.. nie zmieniają w czasie dojrzewania koloru wcale. Druga rzecz to wielkość nasion. Są naprawdę małe i łatwo można je przeoczyć lub stwierdzić iż nasion nie ma.

Szamanka - gratuluje upolowania otwartego kolejnego kwiatu. U mnie otwierały się na jakieś 30min.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez 1w0na » 01 gru 2009 22:45

Ładny kwiat. Bardzo ciekawie wygląda ;P
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na

Postprzez szamanka » 01 gru 2009 22:56

Po dziś nie uznaje tamtego kwiatu za otwarty, ale wtedy po raz pierwszy zobaczyłam płatki u burmannii.

Wydaje mi się że był otwarty dłużej niz pół godziny, był co prawda tuż obok świetlówki, ale to troche dziwne że w słońcu nigdy nie zaobserwowałam otwartego.
szamanka
Administratorka

Powrót do Rosiczka