Owadożerne w Lublinie?

Moderator: 1w0na

Owadożerne w Lublinie?

Postprzez Lakto » 06 mar 2010 18:25

Jakie sklepy w Lublinie oferują muchołówki, rosiczki, kapturnice i dzbaneczniki? I orientuje się ktoś w jakich cenach mogą być sadzonki?
Lakto

Re: Owadożerne w Lublinie?

Postprzez Ursus » 06 mar 2010 18:34

jesli zaczynasz hodowle to możesz poszukać w jakiejś castoramie czy w obi. mają tam muchołówki, rosiczki to pewnie D. aliciae, czasami są też kapturnice- rubra lub psitnacina
... And Justice for all
Ursus

Postprzez 313Marcin » 07 mar 2010 09:12

Ja pierwszą roślinke kupiłem w castoramie( w Kaliszu nie ma Obi), była to D.capensis, ale jak się zabrałem za hodowle okazało się że w doniczce było jeszcze kilkanaście nasion i teraz mam całą doniczke w capensisach.
313Marcin

Postprzez Ursus » 07 mar 2010 09:19

a to na pewno. ale mówię jak zaczynasz to możesz z obi wziąść kilka roślin
... And Justice for all
Ursus

Postprzez Łukasz Kiliański » 07 mar 2010 10:34

W Lublinie jak dotąd zauważyłem tylko w jednym miejscu. OBI ogród przy galerii Orkana :). D. capensis 'alba', D. aliciae, DM regular form, czasami Dutch. Oprócz tego kapturnice i dzbaneczniki, ale co do gatunku się nie orientuje, bo za nimi nie przepadam. Cena 16-17zł, jeśli nic się nie zmieniło.

Pozdrawiam, Łukasz Kiliański.
Łukasz Kiliański

Postprzez Ursus » 07 mar 2010 11:06

jak już to D. capensis 'albino'. a dzbaneczniki to pewnie ventrata. kapturnica- tak jak mówiłem najprawdopodobniej purpurea
... And Justice for all
Ursus

Postprzez szamanka » 07 mar 2010 11:21

Kapturnic w tego typu sklepach jest najczesciej całe spektrum krzyżówek, czasem da radę trafić czystą flave ostatnio, no i oczywiscie purpurea :)
A jak juz się czepiamy poprawnosci nazw to zdaje się obowiązująca nazwą jest D. 'Albino', ale grunt zeby wszyscy wiedzieli o co chodzi :)
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Kupię