Owadożery na balkonie.

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Re: Owadożery na balkonie.

Postprzez dvd » 22 wrz 2011 13:56

Witam

Zaciekawiło mnie stwierdzenie że na balkonie słońce jest krócej niż na oknie oO wydaje mi się to bardzo śmieszne a dla czego.
Postanowiłem przeprowadzić małą animację

Obrazek

Pamiętajmy że roślinka na parapecie jest schowana w ścianie więc jakim cudem dużej jest tam światło?
dvd

Postprzez VanDreyer » 22 wrz 2011 19:10

A pomyślałeś o tym, że w pobliżu mogą rosnąć drzewa, które rzucają cień na balkon?? Podobnie jeśli są też jakieś wysokie budynki ;)
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez dvd » 22 wrz 2011 21:07

Tak samo mogę powiedzieć czy pomyślałeś o tym że dach jest wypuszczony nad balkon (ja tak mam) i będzie zasłaniać okno od któreś godziny?
Po prostu wydaje mi się że twierdzenie o długości świecenia słońca jest fałszywe i wprowadza naród w błąd.
dvd

Postprzez VanDreyer » 22 wrz 2011 21:16

można cały czas mowić "a co jeśli...... ? " Ja osobiście mam okna w wieżyczce więc są wysunięte i nic ich nie przysłania. ( ani dach ani budynek i w pobliżu żadnego większego drzewa ;P ) I myślę, że nie potrzebne jest mowienie, że autor tego wątku kłamie, a nawet jeśli tak to już jego problem B)
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez taurusvg2 » 23 wrz 2011 09:06

Nie ważne ile różnicy w długości świecenia tylko liczy się efekt końcowy a autor stwierdził że jest poprawa i tyle :).
Na moim zachodnim balkonie rośliny stoją w cieniu tak do około 16.00.
Typ zabudowy wnękowy czyli po bokach ściany a góra dach.Na przeciwko wysoki wieżowiec.
Rośliny stoją w głębi na parapecie pod oknami i wybarwiają się trochę lepiej niż na stronie południowej. \o/
taurusvg2

Postprzez dawinczi52 » 23 wrz 2011 21:32

Długo mnie nie było. Widzę, że spora rozmowa była przeprowadzona. Balkon mam wschodni, a okno południowe, na de mną jest podłoga balkonu. Słońce na balkonie jest od ok. 9:30 do 15:00, na oknie od ok. 11:00 do 15:45 z mała przerwą na 15-20 minut przez balkon na de mną, o którym wcześniej wspomniałem. Zauważyłem to dopiero wczoraj, a nie miałem jak wejść na komputer wcześniej. Więc przepraszam za błąd.
Ps 15-20 minutowa przerwa jest na balkonie.
Ps 2 . Co do schematu. Na nim przedstawił bym to tak: balkon mam mniej więcej po lewej, a okno w lewym górnym rogu. Dom jest troszkę ustawiony w lewo do wschodu.
Edit. na balkonie słońce od 8:30.
dawinczi52

Poprzednia strona

Powrót do Ogólnie