Owadożery na balkonie.

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Owadożery na balkonie.

Postprzez dawinczi52 » 17 wrz 2011 11:51

Witam! Dzisiaj robię eksperyment. Cały czas trzymałem muchołówki i rosiczki w domu na parapecie południowo-wschodnim, mam też balkon bardziej wschodni dzisiaj postawiłem roślinki na balkonie na ok. 2 dni zobaczyć czy będą lepiej rosły czy gorzej i czy się wybarwią na czerwony trochę. Słyszałem, że rosiczki trudno przyzwyczaić do stania na dworze. Jak myślicie to dobry pomysł?
Ps. ostatnio otwierałem często okna obok ich więc do wiatru się raczej przyzwyczaiły.
dawinczi52

Re: Owadożery na balkonie.

Postprzez dzony1991 » 17 wrz 2011 12:56

2 dni to na moje oko trochę zbyt krótki czas żeby zobaczyć czy coś się zmieni.
Obrazek
dzony1991

Postprzez dawinczi52 » 17 wrz 2011 13:02

To z tydzień postoją jeśli nie będą marniały.

-- 17 wrz 2011 11:27 --

Właśnie się dowiedziałem, że na balkonie słońce jest tylko około 4-5 godzin, a na oknie 6.
dawinczi52

Postprzez Damianus » 18 wrz 2011 00:18

Tyle, że szyba działa jak filtr przez co ilość promieniowania zmniejsza się. Na zewnątrz rośliny lepiej i szybciej się wybarwiają, ale dwa dni to stanowczo za mało. Jeżeli rośliny stoją 24 h na zewnątrz to uważaj na rosiczki. Jeżeli są to tropikalne, to poranki i wieczory są dla nich za chłodne, ale pewnie capensisowi nic nie będzie :) Muchołówkom taka temperatura nie zaszkodzi.
Damianus

Postprzez dawinczi52 » 18 wrz 2011 00:30

Mam rosiczki łyżeczkowate, przylądkową i alicji. Posadzone są w 1 doniczce, ale nie długo przesadzam. Mogę je trzymać na balkonie???
Ps. Eksperyment będzie trwał tydzień jeśli będzie lepiej to zostawiam na balkonie.
Ps. 2 Na balkonie słońce jest ok. 4-5 godzin, a w domu 6- 6,5 .
dawinczi52

Postprzez hddk » 18 wrz 2011 00:56

W tydzień nie zauważysz różnicy, może poza taką że rośliny jak od razu dostaną pełne słońce bez szyby to mogą się mimo wszystko sparzyć. Przy wynoszeniu roślin na słońce powinno się z tydzień-dwa trzymać je w lekkim półcieniu a potem dopiero na pełne słońce. Tylko jaki to ma sens jak lada moment będzie jesień i trzeba będzie rosiczki chować do domu? Zanim się zaaklimatyzują do warunków outdoor-owych, nastanie październik. To ile je potrzymasz na zewnątrz? Takie rzeczy robi się na wiosnę... W tym roku moim zdaniem możesz sobie to już odpuścić.
hddk

Postprzez dawinczi52 » 18 wrz 2011 01:05

Hmmm, to rosiczki zaniosę do domu, ale muchołówki zostawiam do jesieni.
dawinczi52

Postprzez taurusvg2 » 18 wrz 2011 10:55

Jak zostawisz muchołówki wiele nie zyskasz chyba że będzie pełne słońce i długo ale takie przenoszenie z ciepłego mieszkania na zewnątrz gdzie temperatura niższa ostatnio (podobno już były przymrozki w nocy)trzeba robić wcześniej i nie gwałtownie.Na balkonie jak się więcej nie wybarwią to przynajmniej przygotujesz je powoli do zimowania tylko muszą stać długo.
taurusvg2

Postprzez dawinczi52 » 18 wrz 2011 11:09

Mogły się do zimna trochę przyzwyczaić, bo im okna otwierałem.
dawinczi52

Postprzez allgreen » 18 wrz 2011 16:12

Witam ja powiem z doświadczenia tak : w Twoim wypadku o tej porze roku
to nie najlepszy pomysł, szczególnie jeśli chodzi o przystosowanie
do zewnętrznych warunków D.spatulata- łyżeczkowata i D.alicja.
Żeby widzieć wyraźną różnice to trzeba przynajmniej około miesiąca.
Alicji to napewno zaszkodzi raz przystosowanie i to na krótki okres
do warunków zewnętrznych a 2 chłodne noce.
Jak już to mozesz teraz takie coś spróbować z capensisem
ale co do reszty to zalecam w czasie jesienno-zimowym
doświetlać ale i bez tego sobie posadzą.
Zalecam odświeżyć info. co do posiadanych roślin na portalu ;)
allgreen

Postprzez dawinczi52 » 18 wrz 2011 22:05

Zauważyłem, że pułapki muchołówki dingley giant bardzo dobrze się wybarwiają na dworze są już czerwone prawie całe. Regular też zaczyna się wybarwiać. U royal red młody liść wykręcił się śmiesznie do słońca.
Nie wiem jak wstawić na fotorelacje zdjęcia, bo pokazuje za duży rozmiar, a wcześniej wchodziły, o co chodzi????
dawinczi52

Postprzez wojro » 19 wrz 2011 15:48

Jak nie chcą wejść to może po prostu zmniejsz wielkość ? Nie mogą przekraczać 1 MB. A może po prostu masz inny aparat lub ustawiłeś lepszą jakość zdjęć, co zajmuje więcej MB ;)
wojro

Postprzez dawinczi52 » 19 wrz 2011 22:51

Wcześniejsze zdjęcia miały tą samą rozdzielczość i wchodziły, a teraz i one nie wchodzą ocb ?
dawinczi52

Postprzez szamanka » 19 wrz 2011 22:53

Być może Janek się zirytował i obniżył limit, takie wielkie zdjęcia ani się dobrze ogląda ani się nie ładują w sensownym czasie a miejsce na serwerze zabierają.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez dawinczi52 » 21 wrz 2011 15:49

Zauważyłem, że muchołówki ładnie się wybarwiają i dobrze rosną. Zorientowałem się, że na oknie miały krócej słońce, dopiero dzisiaj to zauważyłem. Zostają na balkonie, test zakończony. Na razie jak można to tematu nie zamykać, bo jeszcze będę pisał co się dzieje i podeśle fotki.
dawinczi52

Następna strona

Powrót do Ogólnie