Pająki na torfie

Forum poświęcone rosiczkom

Pająki na torfie

Postprzez bartek1234 » 17 sty 2010 11:39

W moim torfie pojawiły sie pająki które wyglądają tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf1c9ebc0427c8e2.htmlMają one 1mm wielkości.nie wiem czy one są grośne dla roslin czy nie.Jak sie ich pozbyć?co to jest?
:D
bartek1234

Re: Pająki na torfie

Postprzez Zbyszek » 17 sty 2010 11:42

chyba nie są groźne, a jeśli chodzi o pozbycie się ich, to same się przykleją do rosiczki ;)
Zbyszek :)
Zbyszek

Postprzez Zielony » 17 sty 2010 11:43

Jakiego są koloru? Ten rysunek nic nie mówi. Być może są to przędziorki, które są groźne. Zapraszam do artykułu szamanki o szkodnikach.
Żyję — nie każdemu się zdarza — a we krwi mam chlorofil.
Zielony

Postprzez szamanka » 17 sty 2010 11:43

Roztocza? Zerknij na zdjęcia w google pod hasłem Acari (łacińska nazwa roztoczy) i porównaj.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez bartek1234 » 17 sty 2010 11:50

Z tych zdjęc jakie są na googlach nie ma takich "pająków" które mam w doniczce.Rosiczki nie są w stanie sie ich pozbyć ponieważ są to siewki ;/
bartek1234

Postprzez szamanka » 17 sty 2010 11:54

A w jaki sposób się poruszają? Skaczą, czy powoli łażą?
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez bartek1234 » 17 sty 2010 12:01

powoli łażą.Nie mogłem zrobić fotografii bo są za małe/
bartek1234

Postprzez Zielony » 17 sty 2010 12:03

Fotografie można wykonywać dla obiektów znacznie mniejszych niż 1 mm, taki szczegół.

Mógłbyś odpowiadać na pytania.
Zielony

Postprzez szamanka » 17 sty 2010 12:07

Przedziorki na torfie nie siedzą. Póki roślina nie nosi objawów uszkodzeń uważam że nie ma powodów do starachu, moim zdaniem jedno z dwóch - skoczogonki albo roztocza.
Skoczogonki sa jasne i połyskliwe, roztocza mogą mieć różne kolory, ale nie błyskają tak jak skoczogonki.
szamanka
Administratorka

Postprzez bartek1234 » 17 sty 2010 12:10

NO pisałem że są czarne.prawda?
Powoli łażą.na dzień dzisiajszy nie mam warunków do robienia tak szczegółowych fotografii.
bartek1234

Postprzez Zielony » 17 sty 2010 12:11

Zgadza się, przędziorki nie siedzą, tylko chodzą po torfie. Inaczej bym ich nie zauważył i nie wytępił. Oczywiście, że meritum ich istnienia ma miejsce pod powierzchnią, lecz i tak się pojawiają, np. przy podlewaniu.

-- 17 sty 2010 13:11 --

bartek1234 napisał(a):NO pisałem że są czarne.prawda?

Nie.

Skoro czarne, to raczej nie przędziorki.
Zielony

Postprzez bartek1234 » 17 sty 2010 12:11

skoczogonki to ja już mam w tym torfie-wiem jak wyglądają.Czyli jak nie ma innej opcji to to są roztocza.Jest jakiś sposób na pozbycie sie ich?
Nie pojawiają sie przy podlewaniu w podstawce
bartek1234

Postprzez szamanka » 17 sty 2010 12:14

Możesz spróbować załatwic je Karate Zeonem, ma szerokie spektrum działania. Nie trafiłam jeszcze na środek ochrony roślin antyroztoczowy.
szamanka
Administratorka

Postprzez moof » 17 sty 2010 12:16

Czarne małe i powoli łażące miałem na roślinach i szkodziły im mocno gdy w dużych ilościach wystąpiły. Karate sobie z nimi poradził. Jednak możliwości co do tego, jakie są to stworzonka jest wiele:) Jako ciekawostka, te poniżej pochodzą z małej ilości ziemi z lasu.

Obrazek
moof
Redaktor

Postprzez Naruto_Uzumaki » 17 sty 2010 12:19

Na tej stronie - http://bio.binertia.com/podstrony/choriszkod.html roztocze są opisane w następujący sposób:

Charakterystyka i objawy: Zostaje zahamowany nowy przyrost. Brzegi liści usychają, powstają na nich maleńkie zgrubienia. Kwiaty ulegają zniekształceniu, więdną.
Przyczyny: Przyczyną są maleńkie kremowobiałe lub bladobrązowe pajączki o ośmiu odnóżach (wyglądają jak zminiaturyzowane kleszcze). Roztocze są chyba najgorszymi szkodnikami roślin. Trudno je zauważyć, gdyż mają około 1 milimetr wielkości, a szkody które wyrządzają są widoczne dopiero, gdy inwazja się rozwinie. Może to nastąpić dosyć szybko, gdyż pajączki rozmnażają sie partenogenetycznie, a cykl życiowy trwa tydzień (jajo - larwa - poczwarka - postać dorosła).
Zapobieganie: Ponieważ najcząściej zauważamy roztocza, gdy roślina jest już poważnie uszkodzona, jest to najlepszy sposób ochrony. Kupujmy tylko w pewnych punktach sprzedaży (chociaż ja przyniosłem je do domu razem z nową sarracenią). Nowo kupioną roślinę trzymajmy przez dwa tygodnie z dala od innych
Leczenie: Niewiele preparatów je zwalcza - większość pozycji proponuje po prostu taką roślinę wyrzucić. Ja zwalczyłem je na sarraceni purpurowej spryskując ją trzy razy (w tygodniowych odstępach) "Targetem" i systematycznie zgniatając dorosłe osobniki tępo zakończonym patyczkiem (strasznie żmudna robota). Można też użyć DANIRUM EC 0,1%, regulatora wzrostu owadów i roztoczy, APOLLO 50SC 0,1%, NISSORUM 10EC 0,1% lub SANMITE 20 WP 0,1% ale są one raczej używane przez profesjonalne firmy ogrodniczych (ceny preparatów mogą dochodzić nawet do 200 zł. za opakowanie).
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Naruto_Uzumaki

Następna strona

Powrót do Rosiczka