Pakowanie tłustosza do przesyłki.

Forum owadożerów o pięknych kwiatach

Pakowanie tłustosza do przesyłki.

Postprzez allgreen » 30 sty 2012 17:25

Witam otóż mam pytanie jak spakować tłustosza do wysyłki? Bo często się słyszy że ktoś z pewnego salonu roślin ;] czy allegro źle spakował tłustosza i uległ on uszkodzeniu lub mało co z niego zostało. Jeszcze nie pora na wysyłanie roślin tak wiem ale tak pomyślałem o tym już teraz a nigdzie konkretnej informacji nie mogę znaleźć. Wiem że niektórych to może dziwić ale mnie osobiście zdaje się że te rośliny należy traktować w szczególny sposób ze względu na ich kruchą konstrukcję i korzenie które są równie delikatne. Z pakowaniem innych roślin nie mam problemów ale zawsze uważam że jak bym nie spakował tłustosza będzie to źle zrobione i tak tu zastanawiam się czy np. lepiej spakować w doniczce z ziemią czy bez podłoża tak jak inne rośliny w worku strunowym a może jeszcze w inny sposób? jeśli są jakieś inne techniki to prosił bym o podanie ich. Poza tym stwierdziłem że nie widzę takich tematów na forum więc może i warto poruszyć taki temat.
allgreen

Re: Pakowanie tłustosza do przesyłki.

Postprzez szamanka » 30 sty 2012 18:57

Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez allgreen » 30 sty 2012 19:09

Wiem i widziałem to(sprawdzałem i forum i portal oraz ogólnie w internecie ale nie znalazłem tego o co mi chodzi) ale to się tyczy ogólnie pakowania roślin a mnie to jakoś nie przekonuje bo rosiczkę spłaszczymy lekko bokiem i nic się nie stanie a z tłustoszem już tak nie zrobimy bo się cały rozleci poodlatują liście jeśli przewóz paczki będzie niezbyt ostrożny. Ponieważ na internecie krążą różne pogłoski jak to tłustosze wyglądają po wysyłce, miałem raczej nadzieję na coś co pozwoli w bardzo dobry sposób zabezpieczyć tłustosze podczas transportu.
Ostatnio edytowano 30 sty 2012 19:18 przez allgreen, łącznie edytowano 2 razy
allgreen

Postprzez VanDreyer » 30 sty 2012 19:10

Jak masz taką możliwość to mniejsze tłustosze możesz obłożyć torfowcem. Przy większych to normalnie tak jak w linku od szamanki ( prawie zawsze kilka liści się oderwie, ale wtedy można łatwo pozyskać nowe rośliny). Według mnie lepsze jednak przy tłustoszach metoda z doniczkami (roślina w doniczce - czy to w podłoży czy obłożona torfowcem- dodatkowo przykryta inna doniczką, bądź kubkiem ). Dostałeś kiedyś tłustosza po podróży pocztą?? Jak był zapakowany, wystarczy sobie przypomnieć to będziesz wiedział :D
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez allgreen » 30 sty 2012 19:18

Moim zdaniem przy delikatnych lub dużych tłustoszach jedynie drugi link/sposób podany przez Szamankę daje większe zabezpieczenie.
Czyli wychodzi na to że zostaje jedynie prosta metoda z doniczką + drugą okrywającą.
No nic a myślałem że ktoś ma jakąś swoją metodę na pakowanie tłustoszy.
Na razie dziękuję za porady ;) ale jak co to pisać.
allgreen

Postprzez szamanka » 30 sty 2012 19:32

Jeśli spakujesz w karton a bez podłoza to raczej się nic nie spłaszczy, bez podłoza wysyłka jest o tyle lepsza że mniej waży paczka więc jest taniej.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez VanDreyer » 30 sty 2012 19:36

Ja wszystkie tłustosze jakie brałem to tak właśnie były pakowane :) Jedynie małe tłustosze były bez podłoża, a otulone torfowcem. Jak mówiłem zawsze jakiś liść się oderwał ( nie jest to wina sprzedawcy, a naszej super ostrożnej poczty). Takie problemy ze zmasakrowanymi tłustoszami wynikają pewnoz tego, że sprzedającemu zależy tylko na kasie, a nie na tym by roślina dotarła cała zielona/ czerwona.
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez allgreen » 30 sty 2012 19:40

No tak, w takim razie dziękuje za rozwianie moich wątpliwości ^_^
allgreen

Postprzez owadozer » 31 sty 2012 22:16

a jakiego tłustosza wysyłasz ? ;>
mam rośliny na wymianę, w sprawie zainteresowania pisać na gg 25785204
owadozer

Postprzez allgreen » 01 lut 2012 20:43

Tzn nic specjalnego parę hybryd ;) A temat uważam do zamknięcia.
allgreen

Powrót do Tłustosz