przez sivuha » 05 maja 2011 20:43
Na konkurencyjnym forum jest przedstawione i opisane Paludarium. Niestety nie mogę podać linka- w koncu to konkurencja heh, ale jak spytasz google o Paludarium to na pewno znajdziesz (to tak apropops)
a z własnego doświadczenia powiem tak: fakt, nie jest to potrzebne, żeby uzyskać zadowalające efekty w hodowli, ja jednak także w przeciągu paru miesięcy chcę sobie zrobić takie... pseudopaludarium... kiedyś dawno temu, kiedy miałam tylko rosiczki przylądkowe postanowiłam je gdzieś przenieść. U mnie w domu są wąskie parapety, na dodatek kaloryfer jest 10cm od parapetu... wiecznie wszystko mi wysychało więc postanowiłam wszystko wstawić do starego akwarium i doświetlać zwykłą lampką dla rybek (jeszcze wtedy miałam taką na 2 zwykle żarówki..zdaje się 15w) na dno akwa wlałam 2cm wody i wstawiłam doniczki. Przykryłam szybą (z "dziurą" z jednej strony, żeby dochodzilo powietrze) i położyłam na szybie lampkę... rosiczki rosly jak na drożdżach, często i gęsto rosły pędy kwiatowe... Było ok.
Teraz mija 5 lat jak od kąd moja kolekcja wróciła na parapet. Problem kaloryfera rozwiązałam trochę inaczej i jestem teraz bardzo zadaowolona z wyglądu rosiczek. Tylko filiformis sobie nie radzi... ale walczy dzielnie:) mam ją 3 lata, tak na prawdę nigdy nie wyrosła, ale żyje:) (liść rozwija się, ma 5mm i usycha i tak w kółko... ) niestety wilgotność u mnie to tylko ok50%. Wniosek z tego taki: można sobie zrobić paludarium, jeśli ktoś z różnych powodow bardzo chce... ale na parapecie też się da i dla niektórych gatunków parapet jest lepszym rozwiązaniem. Tak uważam:)