Witam!
Czy ktoś hodował tłustosza portugalskiego i mógł by się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat np przesadzania dodam że mam plan pozyskania go ze stanowiska naturalnego nie zabijając go przy tej okazji.
Tough napisał(a): (biorąc pod uwagę warunków jakie wymaga).
Po drugie stanowczo odradzam ten gatunek niedoświadczonym hodowcom, bo nie jest on łatwy w hodowli, tym bardziej nie utrzymasz rośliny pobranej z natury, tak więc tylko zaszkodzisz jeżeli ją weźmiesz.
Tough napisał(a):Nie lubi mieć ciepło, raczej w okolicach 20* jest dla niego najlepiej. Nie znosi przesadzania (tak padły u mnie). Trudno mu zapewnić optymalne warunki do kwitnienia. Generalnie lepiej wysiać nasiona w dużej doniczce, tak aby w przyszłości obyło się bez przesadzania.
Wiesz, jak ostatnio byłam w Białowieskim PN, to czosnek niedźwiedzi generalnie był tuż przed kwitnieniem, a kwitły okazy rosnące na ścieżkach, notorycznie katowane i rozdeptywane.I w takich warunkach oba moje egzemplarze zakwitły![]()
herbalski napisał(a):Kwitnienie nie zawsze jest powodem do radości bo może być takim rzutem na taśmę w kierunku przetrwania genów roślin które wiedzą że muszą niedługo zginąć, więc im szybciej tym lepiej.
herbalski napisał(a):Grzegorz Wlodzimierz mógłbyś wkleić jakieś zdjęcia z natury i podać lokalizację ? Czy faktycznie rosną w bardzo wilgotnym podłożu i są okresowo zalewane? Jakie mniej więcej przedziały temperatur występują tam zimą?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości