Witam...
To znów ja zwracam się o pomoc ^^.Ale teraz w sprawie terrarium, ofc. dla roślinek.No nic.Powiem od razu o co chodzi.W takim jakby nieużytkowanym pokoju znalazłem 2 terraria.Na razie chciałbym zagospodarować to większe (czyt. 50x30x30) wiem, że za duże nie jest no ale chyba trochę się tam zmieści XD.No i chyba już sytuację przedstawiłem, to teraz nadszedł czas na pytania.
Zrobię najlepiej w punktach, żeby wam się lepiej odpowiadało ( proszę się do mnie zwracać bardzo szczegółowo i spróbować mi wszystko prosto wytłumaczyć :-D)
1.Co jest potrzebne do takiego terrarium? Mam na myśli termostat, higrometr, termometr i nie wiem wentylator? hmm..czytałem też o jakimś zraszaczu?
2.Chciałbym tam wysypać keramzyt, żeby podnieść wilgotność i powiedzcie skąd go wziąć i jak używać, po prostu wszystkie inf. z nim związane.
3.Sprawa oświetlenia...jaką świetlówkę kupić? ile w? wiem że musi mieć 6500K.Myślałem również o Narva Oceanic Nature..hmm doradźcie coś.Aha i ile musi być odległości między świetlówką a roślinką...
4.Roślinki normalnie w podstawkach wsadzić? Normalnie je podlewać?
5.Najważniejsze.. jakie rośliny? Chciałbym oczywiście takie żeby miały podobne wymagania i warunki hodowli.Wybierzcie mi jakieś gatunki, chciałbym aby jak najwięcej różnych się tam pojawiło jak się da.
6.Jak przykrywać to terra? hmm..bo mam takie trochę nietypowe zamknięcie XD a zresztą dam wam zdjęcia to zobaczycie.
7.Wasza inwencja. ^^ Jak mielibyście jakieś jeszcze porady dla mnie proszę pisać.
Dobra.To teraz dam wam trochę fotek niestety słabej jakości bo z telefonu komórkowego :\.
Uprzedzam, że terrarium było zamieszkiwane dotychczas przez szczura i jest jeszcze niewysprzątane i w stanie całkowicie surowym.
http://www.sendspace.com/file/itkcow spakowane zdjęcia (nie chciało mi się wrzucać na imageshack)
No to do dzieła!