Plantae Bohemica

Jest to forum poświęcone wszelkiej innej tematyce niż rośliny owadożerne

Plantae Bohemica

Postprzez kumakum » 18 lip 2010 16:31

Witam!
Coś nie bardzo zrozumiałem. Czy jak na Plantae Bohemica zamówie rośline to osobno przyślą mi podłoże, roślinę i doniczke, czy już zasadzoną roślinę?
Obrazek
kumakum

Re: Plantae Bohemica

Postprzez szamanka » 18 lip 2010 16:46

Osobno.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Jaras » 18 lip 2010 17:25

Lenistwo czy problemy z czytaniem?

6. Przygotowanie wysyłki i procedura postępowania po otrzymaniu przez Państwa roślin.
W celu zminimalizowania uszkodzeń wszystkie rośliny wysyłamy w woreczku „strunowym” spakowane z minimalną ilością podłoża, z dodatkiem wody destylowanej. Rośliny dodatkowo owijamy papierem zabezpieczającym przed nagłymi zmianami temperatury.

Do zamówienia dołączamy GRATIS doniczki i podłoże do posadzenia zakupionych roślin.

Po rozpakowaniu naszej przesyłki umieszczamy podłoże w doniczce, a następnie stawiamy ją na podstawku wypełnionym dużą ilością destylowanej wody zakupionej np. na stacji benzynowej lub w markecie ( zamiast wody destylowanej można użyć „deszczówki” ).

W celu przyśpieszenia procesu nasiąkania podłoża spryskujemy co jakiś czas jego górną powierzchnię wodą. Nie martwmy się o zbyt mokre podłoże. Zapewniamy, że roślina będzie w swoim żywiole. Kolejną naszą czynnością będzie wykonanie otworu w którym umieścimy korzenie naszej rośliny ( najlepiej wykorzystaj do tego celu pęsetę ). Po jej posadzeniu ugniatamy delikatnie podłoże dookoła rośliny i jeszcze raz mocno spryskujemy je wodą. Zabieg ten pozwoli na dokładne obłożenie korzeni przez torf.

Uwaga! Każda roślina powinna przejść po podróży i sadzeniu aklimatyzację. W okresie tym roślinie powinniśmy zapewnić podwyższoną wilgotność otoczenia. Najprostszy sposób to nałożenie na doniczkę np: plastikowego, przezroczystego kubka. Kubek należy stopniowo rozszczelniać, aż do całkowitego jego usunięcia po około 30 - 60 dniach. Pozwoli to na powolne wyrównanie wilgotności powietrza i przystosowanie rośliny do warunków domowych. Pamiętajmy aby w przeciągu pierwszych 15 - 30 dni nie wystawiać otrzymanych roślin na mocne słońce.
Obrazek
Jaras

Postprzez bartosz » 18 lip 2010 18:04

Jaras to lenistwo, wiele osób o to pyta ;-)
bartosz

Powrót do Pub