Płaskie dzbanki

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Płaskie dzbanki

Postprzez adamek_17 » 27 paź 2010 20:47

Niebawem już minie rok odkąd mam moją hookerianę.

Dopiero teraz zaczyna dzbanki wytwarzać, ze względu na fakt, iż wiele razy musiałem ją przenosić

Teraz rośnie w terrarium, wypuszcza nowe listki z wąsami, z których jeden póki co się wykształcił, no ale jest płaski.
Niestety, ale widać że następne dzbanki też takie płąskie będą, bo wcale nie robią się grubsze, a przecież powinny być to beczułki

Dlaczego tak się dzieje? Ktoś się spotkał z takim zjawiskiem?
Czyżby to efekt aklimatyzacji ?
adamek_17

Re: Płaskie dzbanki

Postprzez szamanka » 27 paź 2010 20:52

Dzbanki w poczatkowej fazie wzrostu są płaskie.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez adamek_17 » 28 paź 2010 22:29

P1030847.JPG

Właśnie, że dzbanek już otworzył wieczko pozostając płask

Pozostałe nie grubieją w ogóle, po za tym wielkość ich jakaś taka nijaka.
Wilgotność w terrarium wynosi ponad 80 %
Może to wynik aklimatyzacji?
U młodziutkich sadzonkach dzbanki wydają się nieco grubsze od matczynych
Roślina znajduje się w mieszance dla dzbaneczników

Dodam jeszcze, że dostrzegłem taką warstwę na liściach podobną do kurzu, ale chyba nie do_końca jest to kurz, bo chcąc wyczyścić liście musiałem paznokciem nieco wyskrobać to coś (takie szarawo - białe) , wczoraj praktycznie go usunąłem, więc na liściach tego nie widać , ale już co najmniej drugi raz to mi się pojawiło, jeszcze jak roślinka nie była w terrarium

Niemożliwe, by kurz dostał się do terrarium, bo wówczas byłby widoczny na innych dzbanecznikach w nim będących,

Aha, mam ją od PlantaEurope, wygrałem ją na aukcji za niskie pieniądze, co niestety przyszła w opłakanym stanie, z pełną ilością odrostów (również w złym stanie

może po prostu to jakieś bubel ? Może powinienem poczekać i obserwować...
Od teraz dopiero zaczyna dzbankować...
Załączniki
P1030851.JPG
SSA41565.JPG
P1030850.JPG
P1030849.JPG
P1030848.JPG
adamek_17

Postprzez kalafior_0 » 29 paź 2010 09:24

Jak dla mnie większość dzbanków na zdjęciach usycha, zmiana miejsca, warunków,transport, aklimatyzacja robią swoje.

Co do "kurzu" niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony.

Edit:
A kropki zakosiła biedronka?
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Postprzez pepton » 29 paź 2010 14:54

Liście hookeriany są pokryte drobniutkimi włoskami, przypomina to odrobinę kurz, co do dzbanka to nie mam pojęcia czemu się otworzył ale zrobił to o chyba za wcześnie, w każdym razie nie sądzę żeby się jeszcze poprawnie wykształcił, być może stało się tak z powodu ograniczenia dostępu do światła.
pepton

Postprzez adamek_17 » 29 paź 2010 16:42

dziwny jest ten "kurz" bo to coś całą powierzchnię liścia pokrywa , teraz przyjrzałem się dokładniej i pod spodem również.

U młodych tego "kurzu" nie widze ale widać, że sadzonki są "zdrowe", bo dzbanki są grubsze i nie są zdeformowane . A nawet jeden nawet zaczyna sięwybarwiać

Tylko problem z matką...

Roślinka jest już w terrarium od końca lipca,

Być może to jakiś szkodnik jest, bo "coś" zrobiło dziurę na listku matczynym, bo jak już wspomniałem stan roślinki jak do mnie przyszła nie był zadowalający...

kolejną serię zdjęć jeszcze dziś umieszczę

a i jeszcze "to coś" pokrywa także liść pułapkowy rośliny, wąs i dzbanek (mowa o matce)
adamek_17

Postprzez Jaras » 29 paź 2010 21:19

Tak jak pisze pepton, hookeriana ma takie włochate liście. Nie przejmuj się tym.
Swoją również mam z PE i problemów z nią nie ma.
Następne dzbanki będą rosnąć już prawidłowo.

Możesz również usunąć roślinę mateczną. Młode będą miały wtedy więcej światła i dość szybko się rozrosną.
Hookeriana to taki chwast wśród dzbaneczników, rozrasta się na potęgę. Więc matki nie było by mi żal :)
Jaras

Postprzez adamek_17 » 29 paź 2010 23:46

dzięki, uspokoiłeś mnie :)

też tak się zastanawiałem nad jej usunięciem, zwłaszcza że co najmniej trzy sadzonki dałem do ukorzenienia więc trochę młodych będzie :)

Widać, że młode o wiele lepiej od niej rosną

-- 29 paź 2010 22:51 --

czyli po prostu ją uciąć ? czy oderwać od niej młode?
adamek_17

Postprzez Jaras » 30 paź 2010 00:48

Rób jak uważasz ;) Ja mateczną usunąłem parę miesięcy temu i na jej miejscu mam 2 duże rośliny + stado młodych na około.
Jaras

Postprzez Vening-Golden » 12 lis 2010 22:04

Mi to wygląda na nie doświetlenie rośliny. Podobnie wyglądające dzbanki są u mnie na liściach po przeciwnej stronie od szyby. Zresztą już nie raz było napisane, że największy wpływ na rozwój, kolor i wielkość dzbanków ma światło...

No i coś widać, że jej suchość nie służy widać po liściach i dzbankach takich podsuszonych, nieco częściej podlewaj.
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Powrót do Dzbanecznik