Płaskie liscie u S. oreophila

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

Płaskie liscie u S. oreophila

Postprzez szamanka » 17 sie 2010 19:06

Tough - Wt sie 17, 2010 18:03 Usuń post - aha.. na icps widziałem to goście ucinają na zimę :/ ale nie wiem jak lepiej, wiem ze na pewno na zimę każdemu gatunkowi utnę po jednym liściu żeby sprawdzić czego najwięcej łapią :)
hddk - Wt sie 17, 2010 18:02 Usuń post - nie
Tough - Wt sie 17, 2010 18:01 Usuń post - a na zimę ucinasz liście?
Tough - Wt sie 17, 2010 18:01 Usuń post - ja dzisiaj moje kaptury palikowałem, wczoraj strasznie lało i się ugięły, więc trochę wody sie w nich uzbierało, przez co stać nie mogły, przy okazji zobaczyłem jak wyrosło kilka sztuk :)
hddk - Wt sie 17, 2010 18:00 Usuń post - no i właśnie czytałem że ma bardzo krótki okres wegetacji, wcześnie się budzi i bardzo wcześnie idzie spać
Tough - Wt sie 17, 2010 17:59 Usuń post - cóż... normalne liście puściła jakoś w kwietniu/maju a potem pół płaskie pół normalne, a potem już same płaskie ;/
hddk - Wt sie 17, 2010 17:56 Usuń post - moja też puszcza już same płaszczaki mimo że ma masę światła.. inna sprawa, że większość kapturów mam od niedawna i nie do końca się do balkonu przyzwyczaiły... kijowa pogoda też zrobiła swoje :)
hddk - Wt sie 17, 2010 17:55 Usuń post - może idzie już spać, z tego co czytałem, ona idzie spać bardzo wcześnie, w drugiej połowie lata
Tough - Wt sie 17, 2010 17:52 Usuń post - sorry, ze na SB marudzę ale niestety masz więcej kapturów ode mnie, a więc wiesz więcej
Tough - Wt sie 17, 2010 17:51 Usuń post - nie... mam pewien problem z S. oerophila, a mianowicie ciągle wypuszcza płaskie liście, wiesz może czym to jest spowodowane?
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Re: Płaskie liscie u S. oreophila

Postprzez hddk » 17 sie 2010 19:20

Źródła:

Donald Schnell - Carnivorous Plants of the United States and Canada:
TRAP SEASON: The pitchers wither quite early, usually in midsummer. Curved winter phyllodia are regularly produced in late summer.

Peter D'Amato - The Savage Garden:
The plant is unusual in that the pitchers are primarily produced in spring and early summer. By midsummer its natural habitats often become somewhat drier, and the pitchers wither and are replaced by strongly curved phyllodia. This carries over in cultivation even when the plants are kept very wet.
hddk

Postprzez Tough » 17 sie 2010 19:29

Wikipedia
In late summer and autumn, the plant stops producing carnivorous leaves, and instead produces flat, non-carnivorous phyllodia. In this species these are highly recurved. The natural habitat of this species dries quickly during July and the small phyllodia are probably easier to maintain with the little water available than its spring pitchers. This is a genetic adaptation and plants kept permanently wet in cultivation also lose their pitchers in mid summer. Also of note is the simultaneous flowering and pitchering at the beginning of the season as drier conditions prevent later growth of pitchers post flower production.
Tough

Postprzez moof » 17 sie 2010 19:37

Donald Schnell: Kaptury usychają dosyć wcześnie, zazwyczaj już w połowie lata. Wygięte, zimowe fyllodia są regularnie wytwarzane przez roślinę końcem lata.

D'Amato: Roślina jest niezwykła w tym, że kaptury są wytwarzane wiosną i wczesnym latem. W połowie lata jej naturalne siedlisko staje się suchsze, kaptury usychają i są zastępowane przez silnie wygięte fyllodia. Zjawisko to ma miejsce także w uprawie, nawet jeśli roślina ma bardzo mokre podłoże.

Wikipedia: Późnym latem i jesienią, roślina przestaje wytwarzać owadożerne liście (kaptury), wytwarzając w to miejsce płaskie, nieowadożerne fyllodia. Cechą gatunkową S.oreophila jest ich silne wygięcie. Naturalne środowisko tego gatunku szybko wysycha w lipcu, a mniejsze fyllodia są najprawdopodobniej łatwiejsze to "utrzymania" niż wiosenne kaptury wobec małej ilości wody dostępnej w podłożu. Jest to genetyczna adaptacja, i rośliny uprawiane w stale mokrym podłożu również tracą swoje kaptury w połowie lata. Warte zauważenia jest jednoczesne kwitnięcie i wytwarzanie kapturów na początku sezonu, ponieważ późniejsze suchsze warunki ograniczają wzrost kapturów po wytworzeniu kwiatów.
moof
Redaktor

Powrót do Kapturnica