Pleśń.

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Pleśń.

Postprzez bartosz » 30 wrz 2007 12:19

Co można stosować na pleśń, która rozwija się na podłożu?? Coś co nie zaszkodzi roślinom, i nie jest drogie.
bartosz

Postprzez szamanka » 30 wrz 2007 12:21

Topsin?

Albo zbierz pleśń z warstwą torfu i posyp piaskiem, ponoć niezły sposób.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Nesprim » 30 wrz 2007 12:25

Topsin, Amistar 250, Dithane M-45 polecam ten pierwszy
Nesprim

Postprzez bartosz » 30 wrz 2007 12:33

Shetanii napisał(a):Topsin?

Albo zbierz pleśń z warstwą torfu i posyp piaskiem, ponoć niezły sposób.

Może najpierw spróbuje z tym piaskiem, jeśli nie zadziała pójdzie chemia ;)
bartosz

Postprzez drosera » 01 paź 2007 03:14

Jest jeszcze środek biologiczny - Biochikol. Niedawno kupiłem więc się jeszcze nie wypowiadam o skuteczności.
drosera

Postprzez fly guy » 01 paź 2007 13:29

A może roztwór z czosnku? Zalewasz rozgnieciony czosnek destylką odstawiasz na 12 ha i lejesz na pleśń. Najtańszy sposób i działa.
fly guy

Postprzez bartosz » 01 paź 2007 17:06

fly guy napisał(a):A może roztwór z czosnku? Zalewasz rozgnieciony czosnek destylką odstawiasz na 12 ha i lejesz na pleśń. Najtańszy sposób i działa.

Próbowałeś?? Wiem na pewno że piasek nie działa na pleśń tylko powoduje pojawianie się solo ;] Co do Sproszkowanego węgla drzewnego mam pewne obawy, bo powoduje wzrost glonów z tego co zauważyłem.
bartosz

Postprzez fly guy » 02 paź 2007 12:46

Tak, próbowałem na rosiczkach i muchołówkach, podziałało. Rośliny przeżyły. Ja też chociaż w pokoju waliło czosnkiem strasznie :D
fly guy

Postprzez bartosz » 02 paź 2007 15:43

To może jednak czosnku nie będę próbować ;] Kupie topsin i będzie dobrze

Piasek - spowodował u mnie szybki wzrost ilości wykwitów soli, szybki wzrost glonów i pleśni, natomiast w doniczkach w których był sproszkowany węgiel drzewny nic się nie działo, było tak jak być powinno. (sprawdzone w ciągu 3 dni)
bartosz

Postprzez szamanka » 02 paź 2007 17:07

BartoszW napisał(a):Piasek - spowodował u mnie szybki wzrost ilości wykwitów soli

No cóż, może i sole się latwiej krystalizują na piasku, ale na pewno nie jest on powodem tego stanu rzeczy. Poza tym tu nie chodzi o to by podłoże ładnie wyglądało, tylko żeby było wolne od związków mineralnych. Jeśli myślisz tymi kategoriami efekt posypania piaskiem zaliczyłabym na plus bo moze cię to skłoni do zapewnienia roslinkom lepszych warunków.

Co do reszty się nie wypowiadam bo nie testowałam, ale jednak sprobuję, jeśli u mnie pojawi się pleśń.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Ogólnie