Pleśń wewnątrz kępki

Pleśń wewnątrz kępki

Postprzez Vening-Golden » 23 mar 2011 04:01

A co do pleśni, co jakiś czas gmeram w kępce swojego cefalotusa ^_^ i ostatnio tak sobie pogmerałem tam by poszukać poschłych starych dzbanków bądź liści no i było z kilka dzbanków w tym kilka obrosłych białym mchem pleśni, i teraz pytanie ponieważ w tym gąszczu trudno coś dojrzeć zwłaszcza jak to jest na samym dnie tej kępki, a z ostatniego gmerania urwały się 3 spore liście które zresztą wsadziłem w torf być może coś z tego będzie.
Ale czy taka pleśń co się pojawia na tych poschłych dzbankach może coś zrobić żyjącej roślinie czyli się roznieść tam po kryjomu na samym dole? Czy może prowizorycznie spryskać topspinem? i w jakiej dawce? Ale znowu oprysk nie dojdzie tam w najniższe części rośliny więc może polać ją całą rozrobioną odpowiednią dawką topsinu lub innym?
No i chyba mi się zdaje że widziałem coś białego na samym dole na zielonych "łodygach" od dzbanka ale nie jestem pewien bo ciężko tam zajrzeć a nie chce znowu połamać go rozchylając mocno liście.
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Re: Problem ze stożkiem

Postprzez neo_s » 23 mar 2011 16:37

Masz suszyć a nie zwiększać wilgotność. Postaw na słońcu i daj mu spokój.

Vening zastosuj porządną kąpiel w topsinie w dużym stężeniu i powtórz po kilku dniach. Wszystko co nie żyje utnij w miarę możliwości.
neo_s

Postprzez MiłośnikRosiczek » 23 mar 2011 18:50

Pleśni nie widziałem ale profilaktycznie spryskałem topsinem.(wiem że nie jest on profilaktyczny ale warto sprubować)Co do sadzonek robie i z liścia i z prawie i uschłych dzbanków.
BREAKDANCE
MiłośnikRosiczek

Postprzez Vening-Golden » 23 mar 2011 20:12

Jakie stężenie ma być, proszę o konkrety. wcześniej robiłem stężenie 1/10 dawki zalecanej na kwiaty ozdobne to było dokładnie tak, rozrobiłem 0.2 ml na 5 litrów wody destylowanej. I np. u kapturnic pożółkły końcówki liści to samo u dzbanecznika ventraty. Też niektóre z końcówek liści u cefalotusa pożółkły i te liście nadal są takie, czyli nie umarły a końcówki mają żółte, pryskane pod koniec tamtego roku bo na mchu co był u cefala pojawił się szara pleśń, mech wywaliłem miesiąc po pryskaniu.

Czyli taką dawką jak ostatnio czy nieco zwiększyć ją np. do 0.2 ml na 4 litry ( 0.1 ml na 2 litry) ? ? ? ?
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Postprzez MiłośnikRosiczek » 23 mar 2011 21:20

5 kropli na 1 litr dawałem
BREAKDANCE
MiłośnikRosiczek

Re: Pleśń wewnątrz kępki

Postprzez Vening-Golden » 25 mar 2011 19:17

Zrobiłem dawkę 2 krople topsinu na pół litra wody, porządnie spryskałem zobaczymy co z tego będzie.

Ja tak samo mam dość mocno mokre podłoże u cefalotusa a u mnie chyba normalnie rośnie, dość sporo nowych zielonych kępek i cała masa nowych liści i nie zauważyłem by cały jakiś mniejszy bądź większy osobnik z tego powodu czerniał.

A czy czernienie stożka wzrostu nie jest czasami powodem tego iż korzenie już umarły bądź umierają?
Vening-Golden

Postprzez MiłośnikRosiczek » 25 mar 2011 20:48

patrzyłem na korzenie są w bardzo dobrym stanie.
BREAKDANCE
MiłośnikRosiczek

Postprzez szamanka » 25 mar 2011 21:03

Sprawdziłam na Bravo bo Topsinu nie mam, 0,5 ml to 8 kropel w przypadku tego srodka, czyli dajecie sporo za niskie stężenia jesli dobrze pamietam rozcieńczenia dla Topsinu (0,5-1ml na litr?)
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez neo_s » 26 mar 2011 13:19

Podane na etykietce stężenie jest bardzo niskie. Ja się tym nie sugeruję i robię roztwór na oko. Kilka kropel na pół szklanki wody. Jeszcze nigdy u mnie Topsin nie zaszkodził roślinom, więc chyba nie ma się czego bać :)
neo_s

Powrót do Cefalotus