Podlewanie

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Podlewanie

Postprzez adamek_17 » 06 mar 2010 23:21

Witam. Mam problem z podlewaniem. Niestety, ale już przez to ucierpiały niektóre moje roślinki, co skłoniło mnie do założenia tego wątku.
To jak często podlewać rośliny (Dzbaneczniki, Tłustosze, Muchołówki, Kapturnice, Heliamfory, Cefaotusy, Rosiczki, Darlingtonie)? Powiecie pewnie, tak by miały wilgotną ziemię, lecz nawet jak staram się by miały cały czas wilgotno, to czasem zdarza mi się nawet zapomnieć o podlewaniu no i w rezultacie przelewam również. Stosowałem kule nawadniające, lecz w moim przypadku niemal nie doprowadziły one do śmierci roślin. Z doświadczenia pewnie orientujecie się co jaki czas podlewać ? Chodzi mi o poszczególne pory roku.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
adamek_17

Re: Podlewanie

Postprzez jan » 07 mar 2010 07:36

Latem dzbaneczniki muchołówki i kapturnice podlewałem codziennie, bo podłoże było odkryte (tak, mówie o tych na parapecie).
Codziennie też dolewałem wody do keramzytu w większej doniczce (zwrócę tu uwagę że doniczki z dzbanecznikiem kiedyś trzymałem w większych doniczkach z keramzytem aby zapewnic odpowiednia wilgotnośc powietrza do produkcji dzbankow dookoła mniejszych roślin).
co do heliamfor pojęcia nie mam, moje helki dość szybko zostały rozniesione przez koty po całym pokoju :)
Rosiczki latem podlewałem raz na dwa dni lub w gorsze upały raz dziennie.
Tłustosze z tego co pamiętam mniej się podlewało. bo one tolerowały bardziej suche podłoże (a na pewno NIE lubiły stojącej wody bo potrzebowały napowietrzonej gleby generalnie).

Jeśli przyjdzie ci do głowy wystawiać latem rośliny na zewnątrz i będą w małych doniczkach, nie zdziw się jeżeli będize je trzeba podlać kilka razy dziennie (z czym prawdopodobnie spotkasz się w przypadku S. purpurea)

To tyle ode mnie, czas poczekać na wypowiedzi ludzi którzy ze wspomnianymi grupami mieli więcej do czynienia niż ja
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Delete » 07 mar 2010 13:14

Ja swoje rosiczki i muchołówkę podlewam tak, że jak wyschnie a danym dniu to dolewam wody w następnym dniu. Czasem w tym samym. Muchołówkę w zeszłym sezonie trzymałem na balkonie na balkonie to po paru godzinach od wyschnięcia wody w postawce podlewałem. :)
Pozdrawiam
Delete

Postprzez rafals » 07 mar 2010 19:54

Ja w zasadzie powiem tylko na temat dzbaneczników, jeżeli są w terrarium to praktycznie ich nie podlewam, no może zdarzy mi się raz na 2 miesiące, ale też nie zawsze. Te które stoją poza terra to w zasadzie wtedy kiedy widzę, że wierzchnia część podłoża nie jest już wilgotna.
Przewóz osób Bielsko http://www.bb8.pl
rafals

Postprzez adamek_17 » 07 mar 2010 20:18

Dzięki za odpowiedzi,
Orientuję się że latem to o wiele częściej trzeba podlewać :)
A w zimą to tak co tydzień wystarczy jak je podleję ?
Cafala i Helkę jak na razie trzymam w wiaderku zamkniętym przezroczystym, to w takim razie mam podobnie postępować co rafals_1982 ?

Jak coś jeszcze wiecie to piszcie :)
adamek_17

Postprzez rafals » 07 mar 2010 21:07

Jeżeli chodzi o heliamphore to z tego co wiem trzyma się je na podstawku z niewielką ilością wody, a przed następnym podlaniem należy pozwolić podłożu delikatnie podeschnąć. Niestety są to informacje wyczytane, których nie stosowałem w praktyce bo jak na razie nie mam heliamphory.
Przewóz osób Bielsko http://www.bb8.pl
rafals

Postprzez neo_s » 08 mar 2010 16:50

Świetny temat. Dobrze byłoby gdyby wszyscy doświadczeni hodowcy zdradzili jak podlewają swoje rośliny.
neo_s

Postprzez szamanka » 08 mar 2010 18:18

Ja uważam dla odmiany że temat jest bez sensu, bo każdy ma inną wielkość doniczki, temperaturę i wilgotnośc w pokoju, dlatego podłoża przesycha w różnym tempie. Podlewać nalezy wtedy kiedy jest taka potrzeba, a nie co tydzień bo ktoś napisał taką regułkę. Jednemu co tydzień będzie dobrze, drugi przesuszy, a trzeci przeleje :)
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez moof » 10 mar 2010 07:05

Zgadzam się z szamanką, inaczej podlejemy roślinę w pięciocentymetrowej doniczce niż taką w dziesięciocentymetrowej, różna jest wilgotność, temperatura itd. Samemu trzeba "wyczaić" podlewanie roślin.
moof
Redaktor

Powrót do Ogólnie