PodlewanKapturnica purpurowa

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

PodlewanKapturnica purpurowa

Postprzez lukatus » 21 sie 2010 16:31

witam, od wczoraj mam w domu kapturnicę purpurową.

Mój dylemat polega na sposobie podlewania. W internecie zależnie od strony piszą, że od góry, a na innej, że do podstawki.

Jak podlewacie swoje Kwiatki??
Prosze o rady i pomoc.
lukatus

Re: PodlewanKapturnica purpurowa

Postprzez Tough » 21 sie 2010 16:39

W podstawce stale musi być woda, co jakiś czas uzupełniaj poziom wody w kielichach do 1/3. Polecam tak ogólnie artykuł na portalu :).
Tough

Postprzez lukatus » 21 sie 2010 16:46

Dziekuję. NApewno poczytam Waszych rad
lukatus

Postprzez Szponix » 21 sie 2010 17:11

W srodowisku naturalnym kapturnice purpurowe rosna na bardzo podmoklych terenach. Jako dowod, zdjecie z naturalnego siedliska: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... og_018.jpg ... Dlatego wody im nie zaluj ;) Ale radze podlewac przez podsiakanie, czyli do spodka.

Jesli chodzi o ciecz w kielichach. Purpurea sama z siebie nie potrafi wytwarzac plynow trawiennych, więc zamiast wykrztalcac kapturki, które oslaniaja wnetrze kielicha przed deszczowka, wytworzyla takie, które ulatwiaja wodzie wplyniecie do srodka. Smialo mozesz lac do srodka wode, tak jak napisal to kolega wyzej :)
Obrazek
Szponix

Postprzez Vening-Golden » 21 sie 2010 21:00

A ja podlewam raz tak i raz tak, czyli do podstawka i czasem (rzadko) od góry by ziemia od góry nie przysychała, ogólnie cały czas leje do podstawka jak wypije wszystko to uzupełniam bo nie będę latał i co godzinę uzupełniał wody, podlewam zawsze z rana raz dziennie do podstawka do pełna aż do krawędzi, woda może w podstawku cały czas stać, u mnie bardzo dużo wody pije bo jest dorosłą roślinką i dość dużą więc dużo potrzebuje i pod wieczór już wody w podstawku u mnie nie ma i jest suchy. Gdy widzę, że ziemia nieco przysycha od góry to podlewam wtedy też pod wieczór do połowy podstawka, ogólnie na wyczucie.
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Powrót do Kapturnica