Podłoza firmy Plagron

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Podłoza firmy Plagron

Postprzez hito11 » 08 gru 2009 19:13

Witam będąc ostatnio w jednym sklepie znalazłem podłoże firmy Platron, maja rożne rodzaje torfu, ale zainteresowały mnie dwa typy. Przedtem zamawiałem torf przez neta ale to jest mało opłacalne bo przesyłka jest droższa niż sam torf, więc moje pytanie czy ktoś się już zetkną z podłożem tej firmy i czy nadaje się one dla owadozerow. Konkretnie interesuje mnie podłoże:
-Cocos (wiorka kokosowe)
-Light-mix(czysty, prawie jalowy torf)
link do strony producenta(eng): http://www.plagron.nl/Index_uk.htm

Dzięki za odpowiedzi
hito11

Re: Podłoza firmy Plagron

Postprzez szamanka » 08 gru 2009 19:18

No coż, w Polsce nigdy nie widziałam tej firmy, ale jeśli torf jest czysty, bez dodatków powinien być ok.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez marrom » 08 gru 2009 21:02

Jeśli chodzi o jakość samego torfu to z opisu i zastosowania wynika że jest on naprawdę wysokiej jakości. Nie nadaje się na nasz użytek ponieważ najprawdopodobniej to torf odkwaszony (chyba jego pH podano na tej stronie: http://www.culture-hydroponique.com/ter ... l-147.html ). Sprawdź jeśli masz możliwość przed kupnem jego pH.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez hito11 » 08 gru 2009 22:47

Ok here goes.....

Plagron Light mix - mix of peat, fibre, + perlite, with only minimal amounts of nutrients.

Ph (h2o) - 5.5 - 6.5

E.C. - (here theres a symbol that looks like a backwards y s/cm) - 325-425

N.p.k (kg/ms) - 1.5

That's about all it says - Is this type of soil too strong for starting seedlings?

http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=43140

takie informacje można znaleźć na przodzie opakowania. ale nic nie pisze zeby byl kwaszony czy odkwaszany. Aczkolwiek czy takie pH jest wystarczające?
hito11

Postprzez szamanka » 08 gru 2009 22:53

pH wskazuje że jednak był odkwaszany, do hodowli owadożernych 5,5 przyjmuje sie za najwyzszą dopuszczalną wartośc zazwyczaj.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez hito11 » 08 gru 2009 22:58

okay, dzięki za pomoc.....
właśnie nie bylem pewien jakie pH powinno być dla owadożerów....
to podłoże widocznie jest nie dla owadożerów a dla innych roślinek...
hito11

Powrót do Ogólnie