Podłoże kapturnicy purpurowej

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

Podłoże kapturnicy purpurowej

Postprzez Iskra » 27 lut 2011 15:10

Witam.
Na portalu owadożery.pl przeczytałem, że do hodowli kapturnicy purpurowej stosuje się sam torf podczas gdy do innych kapturnic używamy mieszanki. Czy jest jakaś różnica między hodowlą tego właśnie gatunku w mieszance załóżmy torfu, piasku i perlitu a uprawą w samym torfie? Co jest bardziej korzystne dla tej rośliny?
Ostatnio edytowano 27 mar 2011 15:53 przez Iskra, łącznie edytowano 1 raz
Iskra

Re: Podłoże kapturnicy purpurowa

Postprzez jan » 27 lut 2011 15:24

z mojego doświadczenia ta kapturnica jest strasznym pijusem wody (nie pamietam jak inne), więc torf który wchłania więcej wody niż piasek zdawałbysię rozsądniejszym rozwiązaniem utrzymania korzeni kapturnicy w wilgotnej glebie przez dłuższy czas.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Iskra » 27 lut 2011 16:17

Ok dziękuję za odpowiedź :)
Iskra

Postprzez Vening-Golden » 01 mar 2011 20:00

A ja nieco w tamtym roku przy rozsadzaniu kępki purpurowej zmieszałem nico perlitu z torfem, co do tego,że lubi wypić no to racja zresztą ma to po Panu... :D
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Postprzez Iskra » 01 mar 2011 22:12

A czy jak piasek jest to nie trzyma trochę dłużej?. Z obserwacji moich wynika, że wilgoć jest trochę dłużej niż w zwykłym torfie? Poza tym milszy w dotyku :) xP
Iskra

Postprzez Vening-Golden » 01 mar 2011 22:16

Piasek się zbija i słabo przepuszcza powietrze, korzenie wtedy gniją...
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Powrót do Kapturnica