Po co podstawka z kamieniami ;]

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Po co podstawka z kamieniami ;]

Postprzez wiewioreczka88 » 17 lip 2011 09:39

Chciałam się dowiedzieć czy lepiej jest umieścić doniczkę na podstawce z kamieniami i jaki to ma cel?
Wydaje mi się że chodzi o parowanie ale nie do końca jestem pewna.
Czy może lepiej żeby miał cały czas wodę w wyższej podstawce?
Jakbyście mogli to napiszcie mi cosik o tym ehh
wiewioreczka88

Re: Po co ;]

Postprzez mati-pl » 17 lip 2011 12:34

ten kamien to keramzyt (zawsze mam probblem z pisaniem tego :D) to jest dla podwyzszenia wilgotnosci :) Jesli masz duze kamienie mozesz polozyc doniczke na to jesli masz male kamyczki utnik dno butelki i na to dno poloz doniczke a pod tym i na okolo niech beda kamczyki :) najlepsze to jest dla dzbanecznikow i rosiczek które wymagaja duza wilgotnosc :)
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez wiewioreczka88 » 17 lip 2011 15:32

Dzięki wielkie ;] myślalam ze dzbanecznik musi stać w podstawce wypełnionej wodą destylowaną ;]
wiewioreczka88

Postprzez mati-pl » 17 lip 2011 15:41

woda moze byc normalna byle zeby doniczka nie stala bezposrednio w wodzie :) mowie maly keramzyt to dno butelki a duży to wystarczy na kamyki polozyc :))
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez szamanka » 18 lip 2011 10:41

Proponuję zapoznać się z portalem zanim zabijesz swojego dzbanecznika zgnilizną korzeni. Dzbaneczników nie trzyma się w wodzie.

Kamienie w podstawce to nie to samo co keramzyt, również odsyłam do artykułu, tam napisałam co i jak.
http://www.owadozery.pl/keramzyt-ar34.html
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez wiewioreczka88 » 19 lip 2011 16:54

Dziękuje za informacje ;]
Uchroniłaś mnie przed zrobieniem ZIAZIU mojemu dzbaneczkowi ;]

-- 19 lip 2011 17:46 --

Jeszcze mam jedno pytanie odnośnie
Mam duży podstawek ok 40 cm z karemzytem w środku postawiłam odwrócony spodem do góry mały postawek i na tym doniczke z dzbanecznikiem
kamienie zalałam wodą. Czy ten dzbanecznik bedzie miał wystarczającą wilgotność w doniczce skoro nie ciądnie wody??
Czy może mam go dodatkowo podlewać co jakiś czas?
wiewioreczka88

Postprzez hddk » 19 lip 2011 23:34

Masz go normalnie co jakiś czas podlewać :) Parująca woda z keramzytu ma podnieść wilgotność powietrza, nie podłoża.
hddk

Powrót do Dzbanecznik