Podwójne rozmnożenie z jednego dzbanka cefalotusa

Podwójne rozmnożenie z jednego dzbanka cefalotusa

Postprzez szamanka » 20 gru 2009 15:26

Temat w charakterze ciekawostki.
Kupiłam ja kiedyś cefalotusa na allegro, rozmnożonego wyraźnie z jednego starego dzbanka jakis rok temu (niecały).

Obrazek

Jako ze cefalotus był sbyt gęsty i zaczynał pleśnieć od środka podzieliłam go na kilka nowych roślin.

Niedawno stwierdziłam że głowna część starego cefalka na której znajdował się ów mateczny dzbanek znów robi się zbyt gęsta i podzieliłam go ponownie. Niestety przy rozdzielaniu ułamał mi się ów mateczny dzbanek, myslałam ze już po nim ale wsadziłam go mimo wszystko do terra.

Zaglądam do niego dziś i o dziwo staruszek znów się rozmnożył !
Przy okazji porównójąc go ze starymi zdjeciami stwierdzam że zzieleniał, ale to bankowo ten sam dzbanek, nigdy nie miałam innego o porównywalnych gabarytach.

twardziel.jpg
(125.88 KiB) Pobrane 203 razy

Nieco mnie zaskoczył, ale jak widać rośliny są czasami twardsze niż nam się wydaje. :)
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Re: Podwójne rozmnożenie z jednego dzbanka cefalotusa

Postprzez janmyszkier » 20 gru 2009 15:42

bardzo ciekawa sprawa, pierwsze widzę żeby dzbanek odwrócił proces kolorowania. No, ale kto wie, w końcu niewiele roślin przybiera kolor na tej samej części rośliny z której się rozmnaża :)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
janmyszkier

Postprzez szamanka » 20 gru 2009 17:14

Karotenoidy i inne barwniki o ile są dobre w ostrym słońcu bo chronią fotosystemy chlorofilowe przed uszkodzeniami o tyle zapewne wadzą w słabszym swietle, zresztą z produktów rozkładu karotenoidów są syntetyzowane niektóre hormony roślinne, więc w sumie to nie jest takie dziwne.
Faktycznie, sama nie widziałam tego na oczy, ale liscie rosiczek czy dzbanki trwają dużo krócej niż ten dzbanuszek, jedno i drugie zdjęcie dzieli 10 miesięcy. To mnóstwo czasu, a nie zapominajmy że mało które komórki np. ludzkiego ciała mają więcej niż parę miesięcy. Rzecz jasna komórki roślinne nie podlegają takiej wymianie, ale ich zawartość stale się zmienia.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez carnipoland » 20 gru 2009 17:32

nic niezwyklego raczej - natura plastyczna jest ;)
..doceniam kazdy wdech, celebruje kazdy wydech
--->good --->great <--------PROGRESSSSSSS
carnipoland

Postprzez moof » 20 gru 2009 17:43

Dzbanek stary ale jary widać. Fajna rzecz, swoją drogą ładny cefalotus
moof
Redaktor

Postprzez szamanka » 20 gru 2009 18:50

Owszem, plastycznia jest, ale sama też zaobserwowałam taką stratę koloru pierwszy raz.
szamanka
Administratorka

Powrót do Cefalotus