Półcień

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Półcień

Postprzez BlachaSk8 » 03 maja 2009 13:43

Witam!
Robi się już ciepło i bym chciał trochę "odciążyć" parapet, dlatego też chce moje owadożery na świeże powietrze wyciągnąć;]... Tylko że w moim ogrodzie jest zazwyczaj pól cień. Dlatego mam pytanie czy moim rosiczką (miniaturowa, spatulata(jeszcze siewki), capensis, capensis red), muchołówką( green i red dragon), kapturnicy(Sarracenia X catesbaei) i dzbanecznikowi(N. Hookieriana) nie będzie owy półcień przeszkadzał w normalnym rośnięciu? Znaczy się...słońce tam jest rano tak do 10/11 i koło 17/18.
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: Półcień

Postprzez owadożerka » 03 maja 2009 14:03

Dzbanecznika nie wyciągaj na dwór. Inne roślinki powinny tam przeżyć, ale mogą się niezbyt dobrze wybarwiać ;)
owadożerka

Postprzez jan » 03 maja 2009 14:19

miniaturowa i capensis red zostawiłbym na słońcu, sarracenię także. reszta może rosnąc w półcieniu choć faktycznie dzbanecznika nie wiem czy jest sens wyciągać na zewnątrz.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez szamanka » 03 maja 2009 14:32

Siewek takich malutkich nie wyciągałabym na zewnątrz, szyba jednak sporo filtruje.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Ogólnie