Północne okno.

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Północne okno.

Postprzez Fendi » 07 lip 2009 00:30

Witam,
Od jakiegoś czasu planuje zakupić sobie dzbanecznika, ale mam jeden problem, otóż moje mieszkanie ma okna tylko na północ i wschód. Czy są jakieś szanse aby dzbanecznik przetrwał?
Fendi

Re: Północne okno.

Postprzez erhas » 07 lip 2009 00:32

Tak. Na wschodnim oknie będzie mu bardzo dobrze, nawet wskazane go tam trzymać. Tylko najlepiej na podstawce z keramzytem i zraszaj ;).
'Lepiej siedzieć cicho i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.'
erhas

Postprzez Fendi » 07 lip 2009 00:35

Bo właśnie rozmawiałem dziś z jedną osobą, która powiedziała, że na wschodnim też są marne szanse a jeżeli już bym chciał, to bym musiał go rzadziej zraszać i podlewać. A jak wyglądałaby sytuacja na północnym oknie? Aha i jaki gatunek byście polecili?

ps. Pozwolę już sobie tutaj zapytać a jak wyglądałaby sytuacja z muchołówką i tłustoszem?
Fendi

Postprzez erhas » 07 lip 2009 00:40

To jakaś niedoinformowana musiała być ta osoba. Dla dzbaneczników ( N. x hookeriana, N.sanguinea, N.ventrata) mozno zalecane jest wschodnie lub zachodnie okno, ponieważ potrzebują one rozproszonego światła. Na północnym nic a nic nie wyhodujesz, nawet capensis będzie miał ciężko. Muchołówka potrzebuje południowego parapetu lub stania na dworze. Co do tłustosza się nie wypowiadam.
'Lepiej siedzieć cicho i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.'
erhas

Postprzez hddk » 07 lip 2009 00:59

Intensywność światła to jedno, a długość naświetlania to drugie. Dzbanki wymagają dość długiego dnia. Zimą nawet południowe okno bez doświetlania jest niewystarczające. Dzbanecznik rosnąć będzie, ale z wytwarzaniem dzbanków może być problem.

O północnym oknie zapomnij, szkoda fatygi.

Jeśli kupisz dorosłą roślinę w kwiaciarni/markecie/itp. licz się z szybką utratą dzbanków z powodu aklimatyzacji do nowych warunków i długim przyzwyczajeniem. Moja Ventrata kupiona pod koniec zeszłego lata i postawiona na południowym oknie migiem straciła dzbanki. Urosła przez zimę z 40 cm do 120 cm, podzieliła się z dwóch do siedmiu i dopiero w czerwcu tego roku zaczęła dzbankować.
hddk

Postprzez Fendi » 07 lip 2009 01:03

Z aklimatyzacją to wiem, najważniejsze chodzi mi, czy przeżyje i ewentualnie wytworzy dzbanki na wschodnim oknie. Co do północnego okna to hoduje sobie na nim kaktusa i pomarańcze oraz geranium i jak narazie sobie radzą, no ale nie są tak wymagające jak kaktusy. Czyli rozumiem, że jeżeli kupię sobie dzbaneczniak i postawie na wchodnim oknie to są szanse, że sobie poradzi? A jak wygląda sprawa z wystawianiem go na dwór?
Fendi

Postprzez hddk » 07 lip 2009 01:20

Szanse są, bo parapet parapetowi nie równy, w takich warunkach jednym dzbankują, innym nie. Rosnąć to będzie rósł, ale zimą na cuda nie licz :) Najwyżej zakupisz lampkę i będziesz doświetlał :)
A jak na dworze ciepło to nie widzę przeszkód. Sam swoją Ventratę trzymam "niemal" na dworze, bo w otwartych całą dobę drzwiach balkonu (chodzi głównie o osłonę przed wiatrem). Tylko znowu należy się liczyć z ewentualną aklimatyzacją. Dzbaneczniki są jednak na wszelkie zmiany warunków dość wrażliwe.

I zacznij od najtańszej Ventraty :)
Ostatnio edytowano 07 lip 2009 01:23 przez hddk, łącznie edytowano 1 raz
hddk

Postprzez Fendi » 07 lip 2009 01:23

Bo mam to szczęście, że mam ogródek i w dzień jest dosyć mocne światło, a wieczorem takie słabe i przyjemne, więc po prostu chciałbym go na parę godzin wystawiać. Druga sprawa ile taka lampka może kosztować, tzn. czy to musi być jakaś specjalna?
Fendi

Postprzez hddk » 07 lip 2009 01:31

W lato to można i całą dobę trzymać. Nocne spadki temperatury do kilkunastu stopni N. 'Ventrata' i N. Sanguinea nie zaszkodzą. Zakresy temperatur można posprawdzać w bazie na stronie marroma: http://www.ekobiol.zagan.pl/nepenthes/ Jedynie do mocnego słońca trzeba roślinę w miarę stopniowo przyzwyczaić, żeby się nie przypaliła.

A lampka to od biedy może być żarówka energooszczędna, najlepiej jak najmocniejsza.
hddk

Postprzez erhas » 07 lip 2009 01:32

Styknie Tornado ;)
erhas

Postprzez Fendi » 07 lip 2009 01:39

A jak wygląda sytuacja w przypadku terrarium, bo to już chyba nie ma znaczenia, w którym miejscu takie terrarium się znajduje?
Fendi

Postprzez hddk » 07 lip 2009 01:59

No dobrze jest jak terra jest przy oknie, bo od rana nie muszą się świetlówki świecić :) A potem to już wszystko jedno, bo lampy oświetlają. I z wilgotnością nie ma problemów. Ale w przypadku małego terra koszty oświetlenia nie są porażające.
hddk

Postprzez Fendi » 07 lip 2009 10:17

Właśnie myślałem nad zakupem jakiegoś małego terrarium, ile może kosztować takie terrarium? Czy ono musi być zakryte od góry?
Fendi

Postprzez ReD-GreeN » 07 lip 2009 11:50

tak, zakryte najlepiej mówi Ci to człowiek który nie ma zakrytego i 82% wilgotności to narazie max jaki miałem ;]
mój kolega(sam mu tego dzbanecznika sprowadzałem) kupił nephentes ventricosa nie wiem czy "x" coś tam nie pamiętam i rośnie mu naprawde bardzo ładnie na parapecie :)(do tego stopnia że mi menda nie chce go sprzedać :D)
ReD-GreeN

Powrót do Dzbanecznik