Polskie owadozery w wielkim skrocie

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Polskie owadozery w wielkim skrocie

Postprzez inox » 06 lis 2008 20:23

przeklepane z "Przyrody Polskiej" 2/2005, ale w wiekszosci poprawione przez Szamanke - wersja druga, poprawniejsza:) ( tak to jest, gdy sie bez zastanowienia przepisuje kazda napotkana w prasie notke, sorry:)

Na terenie Polski wystepuje 12 gatunkow roslin owadozernych w dwoch rodzinach:
I rodzina: Rosiczkowate:
Rosiczki (2 gatunki, kilka mieszańców)
  • Rosiczka okrągłolistna ( Drosera rotundifolia ): najlepiej znane miejsca jej wystepowania to: Tatrzanski Park Narodowy, torfowiska wysokogorskie w Karkonoszach, torfowiska nizinne w parkach narodowych: Wigierskim, Kampinoskim, Poleskim, Slowinskim, Biebrzanskim, podmokle tereny srodkowego wybrzeza Bałtyku
  • Drosera x anglica (mieszaniec)
  • rosiczka pośrednia ( Drosera intermedia )
  • Drosera x obovata (mieszaniec)
Aldrowanda(1)
  • Aldrowanda pęcherzykowata (Aldrovanda vesiculosa): Pojezierze Augustowskie, Poleski PN, jedno stanowisko na Wielkopolsce. introdukowana w Wloclawsko-Gostyninskim PK, Puszczy Augustowskiej i Pojezierzu Brodnickim>
II rodzina: Pływaczowate
Pływacze(5) - wszystkie gatunki popularne w wodach stojacych i wolno plynacych calego kraju .
  • plywacz zwyczajny (Utricularia vulgaris)
  • plywacz drobny (Utricularia minor)
  • plywacz sredni (Utricularia intermedia)
  • plywacz zachodni/zaniedbany (U.australis/neglecta)
  • plywacz krotkoostrogowy (U. ochroleuca)

Tlustosze:
  • Tłustosz pospolity (Pinguicula vulgaris): stanowiska rozproszone po calej Polsce
    • Pinguicula vulgaris ssp. vulgaris
    • Pinguicula vulgaris ssp. bicolor (ranga ssp. tej rośliny wciąż nie jest ustalona, często używa sie też var. ale nikt nie ma pewności, zwłaszcza że bardzo podobnym, jeśli nie tym samym gatunkiem jest P. bohemica)
  • Tłustosz alpejski (Pinguicula alpina): wysokie góry Pasma Karpackiego
Ostatnio edytowano 06 lis 2008 21:50 przez inox, łącznie edytowano 1 raz
inox

Re: Polskie owadozery w wielkim skrocie

Postprzez szamanka » 06 lis 2008 20:35

Autorzy mają chyba problemy z matematyką to raz :) Dwa kupa głupot.

1- Gatunki rosiczek są własciwie dwa - rotundifolia i intermedia, anglica i obovata to krzyżówki
2 - longifolia nie wiem gdzie wystepuje jesli wogole istnieje, ale na pewno nie w Polsce, tak samo elipsa (moze to zła nazwa obovaty?)
3 - Aldrowanda też jest odrębnym gatunkiem, więc powinna miec numerek.
4- Gatunków pływaczy mamy 5 a nie 3, oprócz wymienionych U. australis (inna nazwa U, neglecta) (P. zachodni lub zaniedbany) i U. ochroleuca (P. krótkoostrogowy)

W artykule ponumerowanych jest 7 gatunków (z krzyżówkami rosiczek 9), A tak naprawdę jest ich 10 (z krzyzówkami rosiczek 12), plus vulgarisa mamy w 2 podgatunkach: P. vulgaris ssp. vulgaris i ssp. bicolor
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez inox » 06 lis 2008 20:39

autorem tego artykulu jest Lukasz M. Kolodziejczyk (nic wiecej o nim nie napisano). artykul z 2005 roku. 3 lata i tyle zmian? czy inwencja tworcza autora?
edit :
co do aldrowandy, to ja sie machnelam z tym numerkiem przepisujac;P
edit:
http://www.przyrodapolska.pl/luty05/drapiezniki.htm prosze bardzo, nawet artykul jest w sieci:) i rzeczywiscie jest jedynym miejscem wystepowania Drosera elipsa, jakie znalo google:)
inox

Postprzez inox » 06 lis 2008 21:54

poprawione, dzieki za cenna korekte:)
inox

Postprzez BadgeR » 06 lis 2008 23:52

Występujące w Polsce rosiczki to: rosiczka okrągłolistną Drosera rotundifolia; rosiczka długolistna Drosera longifolia oraz rosiczka pośrednią Drosera intermedia. Ośliczki te zasadniczo różnią się od siebie morfologią liścia. Istnieje jeszcze jedna opisana rosiczka (forma mieszańcowej) owalna Drosera elipsa, będąca hybrydą między rosiczką długolistną i okrągłolistną

Źródło
Ze mną jak z dzieckiem za rączkę i na wódkę :P
BadgeR

Postprzez szamanka » 07 lis 2008 00:06

Ta strona jest fragmentem strony inox, D. elipsa nie istnieje, longifolia to jakas zbiorcza nazwa na anglicę i intermedię, moze uzywana 50lat temu, ale już nieaktualna.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez jan » 07 lis 2008 00:21

wydaje mi się że autor skorzystał ze wstecznego rozumowania, któraś z nich (chyba anglica) miała polską nazwe długolistna więc stwierdził ze po łacinie musi być longifolia.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Rózia » 05 gru 2008 00:27

Trochę odświeżę temat. Otóż w czerwcu robiłam prezentację na temat roślin owadożernych w Polsce i znalazłam w sieci, że w u nas występuje np na Mazurach Pływacz torfowy U. bremii...
Rózia

Postprzez jan » 05 gru 2008 02:53

o ile mi wiadomo wystepuje u naszych sasiadów, niemców ale mozna go pomylic z minorem więc krotko ujmujac to czy jest on u nas czy nie nadal pozostaje niejasne
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Rózia » 06 gru 2008 01:55

Ja właśnie znalazłam że na Śląski i na Mazurach też.
Rózia

Postprzez szamanka » 06 gru 2008 17:30

A gdzie to znalazłaś? Jesli to wiarygodne źrodło to możemy się nad tym pozastanawiać.
szamanka
Administratorka

Powrót do Ogólnie