POMOCY ! Moje rośliny usychają

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

POMOCY ! Moje rośliny usychają

Postprzez モンスター » 11 maja 2011 16:29

Znalazłam wreszcie kwaśny torf, wczoraj wsypałam go do nowej doniczki i delikatnie przesadziłam muchołówki (bez starej ziemi). Dzisiaj po powrocie widzę, że pułapki usychają a roślinki są w coraz gorszym stanie... Co robić ? Wodę mają pod dostatkiem, po przesadzeniu od razu do podstawki wlałam z 2 cm po czym co chwile dolewałam. Nie chcę ich stracić :(
"Break all of our wings to
...make sure it crashes" MM
モンスター

Re: POMOCY ! Moje rośliny usychają

Postprzez sebek1393 » 11 maja 2011 18:36

A nie za dużo może tej wody wlałaś?
sebek1393

Postprzez adamek_17 » 11 maja 2011 20:08

pułapki robią się czarne? jeśli tak to sądzę, że przelanie to efekt pogarszającego się stanu muchołówki.
muchołówki nie lubią tak dużo wody. Roślinki te wręcz lubią, jak ziemia troszkę przeschnie (1 - 2 dni)

albo może być też inny wariant - roślina może się źle poczuć po przesadzeniu, jeśli ją dokładnie do korzeni rozkopywałeś. Z informacji wnioskuję, że tak to było. I chyba po tym jak ją wsadziłeś stanowczo za dużo wody wlałeś.
adamek_17

Postprzez sebek1393 » 11 maja 2011 20:52

adamek_17 napisał(a):przelanie to efekt pogarszającego się stanu muchołówki

Myślę, że raczej odwrotnie - pogarszający się stan, to efekt przelania :P

adamek_17 napisał(a):I chyba po tym jak ją wsadziłeś stanowczo za dużo wody wlałeś.

To na pewno, daj teraz troche przeschnąć podłożu i póżniej lej trochę mniej wody. Myślę, że nic jej nie będze ;) A btw, to możesz wstawić fotki, będzie można coś więcej wywnioskować :)
sebek1393

Postprzez tnt112 » 11 maja 2011 21:07

W sumie jak przesadzałaś ją to torf pewnie miała suchy... więc nie koniecznie było to przelanie wszystko zależy od wielkości doniczki, podstawka. Podłoże ma być po prostu wilgotne. Mogłaś np. uszkodzić korzenie czy cuś. Teraz pozostało ci zapewnienie odpowiednich warunków. A co do pozwolenia aby podłoże przeschło to ja bym był ostrożny, bo teraz jest niezła lampa na dworze i roślinka mogła by trochę się ususzyć ;]
Obrazek
tnt112

Postprzez モンスター » 11 maja 2011 23:06

Torf był całkowicie sypki gdy ją przesadzałam, pozwoliłam ciągnąć wodę z podstawki więc to na pewno nie od przelania :(

Wyciągłam je (szybko i delikatnie) by namoczyć torf, mam nadzieje że się nie poddadzą :(
"Break all of our wings to
...make sure it crashes" MM
モンスター

Postprzez Radomiej » 26 cze 2011 13:21

Witam, przedwczoraj przesadzałem swoją muchołówkę tak jak kolega wyjętej z ziemi do samego korzenia bo patrzyłem czy nie dałoby rady podzielić jej na 2 części jednak stwierdziłem że nie dało rady i wsadziłem ją do większej doniczki. Po czym jak wczoraj ją zobaczyłem zaczęła więdnąć no i nie wiem co mogę teraz zrobić. Podlałem ją wczoraj i dzisiaj i nic więdnie coraz bardziej, może zabrać ją z parapetu do bardziej ciemniejszego i chłodniejszego miejsca ?

Tutaj aktualne zdjęcie mojej muchołówki.
Obrazek

Proszę o pomoc, pozdrawiam.
Radomiej

Postprzez mati-pl » 26 cze 2011 13:36

Mnie sie wydaje ze moze przez przypadek uszkodziles korzen. Nie zabieraj jej nigdzie zostaw ja na słońcu i podlewaj moze bedzie ok :)
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez dvd » 26 cze 2011 13:59

ja miałem coś podobnego roślinka tryskała życiem od niedawna zrobiła się sucha troszku, myślałem że za mała doniczka więc przesadziłem, później pomyślałem że za mało wody to znowu liście z czarniały hehe. Zauważyłem tylko że liście zmarniały odkąd zaczęła puszczać pączek. Tylko problem że u na zdjęciu nie widać jak by miał rosnąć kwiatuszek.
dvd

Postprzez Radomiej » 26 cze 2011 20:08

Kwiata jakiś miesiąc temu uciąłem żeby nie traciła na niego energii no a teraz nie wiem co na to poradzić, na razie stoi tak jak stała
Radomiej

Postprzez szamanka » 27 cze 2011 12:18

Normalny objaw po takim agresywnym przesadzaniu, potrzebuje czasu żeby się zregenerować.
Na razie nie wygląda źle.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Muchołówka