Pomocy!! Nicienie

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Pomocy!! Nicienie

Postprzez Ikar » 03 kwi 2011 15:21

Witam,
jestem nowym użytkownikiem i jeśli popełnię jakieś błędy to proszę o wyrozumiałość.
Od niedawna mam dzbanecznika N. ventricosa i zauważyłem że, w podłożu znajdują się szkodniki a mianowicie nicienie i niestety nie mogę znaleźć żadnego sposobu na usuniecie tych szkodników. Jeśli ktoś zna jakikolwiek sposób to prosiłbym o pomoc.
Zauważyłem ze są również jakieś roztocza ale nie wiem jakie, możliwe ze to przędziorki ale biegają tylko w podłożu, czy występują jakieś inne roztocza u dzbaneczników?
W podłożu znajdują sie tez skoczogonki ale wyczytałem ze są nieszkodliwe, co o tym sądzicie??

Z góry dziękuje za pomoc IKAR
Ikar

Re: Pomocy!! Nicienie

Postprzez szamanka » 03 kwi 2011 15:55

Nicienie raczej nie są szkodliwe, tak jak skoczogonki.

Co do przędziorków na glebie to nie ma szans, zawsze występują na roślinie. Roztocza to zupełnie inna bajka, natomiast jesli znajduja się tylko na glebie to nie powinny być problemem o ile to roztocza a nie coś innego.

Na przyszłośc polecam http://www.owadozery.pl/goscie-w-donicz ... o-ar8.html
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Re: Pomocy!! Nicienie

Postprzez Ikar » 03 kwi 2011 16:24

Bardzo dziękuję za odpowiedz, myślę ze temat można zamknąć bo odpowiedz jest bardzo satysfakcjonująca.
Pozdrawiam IKAR
Ikar

Powrót do Dzbanecznik