Pomozcie

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Pomozcie

Postprzez mati-pl » 04 gru 2011 14:32

Nie wiedzialem gdzie to pytanie zadac konkretnie więc zadam je tutaj :)
Sluchajcie po pewnym czasie gdy przynioslem rosliny do domu stopniowo zaczely mi zdychac, teraz juz przestaly ale zdechlo mi ich sporo nawet typical uwiedl więc nie wiem dlaczego :( swietlowka jest 18w temepratura 21stopni stoja po drugieej stronie okna więc slonca duzo nie maja albo i wcale bo i tak tego slonca nie ma :/. Pojawialy sie i sa te robaczki co z nich muszki wyrastaja bylo ich wiele teraz juz prawie nic bo stosowalem topsin no ale to chyba nie jest przyczyna tego wielkiego zdychania :(. Jak mysliscie co jest przyczyna? i co zrobic zeby ochronic ta garstke przezylych? :(
Dzieki za pomoc! ^+^
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Re: Pomozcie

Postprzez Axel22 » 04 gru 2011 15:04

Trochę nie zrozumiałem robaczki z których robią się muszki :D Mogłbyś podać trochę więcej informacji np.jakie to są rośliny,co to za robaczki :P I chciałbym jeszcze dodać,że topsin to środek przeciwko pleśni a nie przeciwko robaczkom :D Z tego co czytałem przed chwilą to są prawdopodobnie ziemiórki i jedynym preparatem na nie jest Nomolt bo możliwe,że w torfie zostały jeszcze jajka ziemiórek i dalej będą niszczyć ci rośliny ale nie wiem czy ten stan się u ciebie tych roślin polepsza po topsinie czy pogarsza i czy w ogóle nie ma ziemiórek.Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 04 gru 2011 15:11 przez Axel22, łącznie edytowano 1 raz
Axel22

Postprzez mati-pl » 04 gru 2011 15:10

Ale ja mam dwa topsiny jeden na robaki a jeden na plesn ;) to sa chyba ziemiorki a rosliny najzwyklejsze spatulaty binaty mucholowki madagaskarskie cefalotus adelae i alby
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez Axel22 » 04 gru 2011 15:17

To raczej już nie ma ziemiórek i trzeba tylko czekać aż rośliny wypuszczą nowe liście.Chyba,że stan roślin ciągle się pogarsza to już inna sprawa :P
Axel22

Postprzez mati-pl » 04 gru 2011 15:28

te gatunki co podalem na razie sa zdrowe tylko nie wiem dlaczego inne typu madagaskarskie typicale nidiformisy alicae mi pozdychaly :(. Moze kupic mocniejsza zarowke hmm?
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez taurusvg2 » 04 gru 2011 15:47

Może gdy przenosiłeś rośliny była zbyt duża różnica warunków panujących na zewnątrz a w domu(temperatura,wilgotność)?
taurusvg2

Postprzez mati-pl » 04 gru 2011 16:12

moze i tak to poradzcie mi Warto jest kupowac swietlowke 24w? czy zostac przy tej 18?
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez allgreen » 04 gru 2011 17:34

Każdy wat w górę to dodatkowy % pozyskania siły z fotosyntezy dla rośliny a na ile się tobie opłaca z 18W na 24 to już musisz Ty ocenić.
Lepiej by było moim zdaniem do tej 18 W dokupić drugą ale lepszej marki i tak miał byś 2x 18 W więc było by lepsze niż jedna a 2 zawsze są lepsze bo różnica widma między producentami nawzajem by się uzupełniały.

P.s. Bo wcześniej o tym nie mówiliśmy czy Ty przypadkiem w pomieszczeniu gdzie trzymasz rośliny nie masz czasem jakiegoś urządzenia typu np. klimatyzacja czy cuś bo od czegoś takiego może rośliny padają wiesz trzeba wziąć pod uwagę wszystko
allgreen

Postprzez mati-pl » 04 gru 2011 17:36

haha w pokoju swoim nie mam klimatyzacji niestety :( :DD
mati-pl
Opiekun Konkursów

Powrót do Ogólnie