Pomysł na "terrarium" dla muchołówek.

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Pomysł na "terrarium" dla muchołówek.

Postprzez Dorian » 04 lis 2010 14:11

Witam,

wpadłem na pomysł utworzenia czegoś w rodzaju kompozycji z muchołówek, chciałbym użyć foggera, ponieważ bardzo podoba mi się jego działanie, a czytałem, że muchołówki lubią zraszanie. Wiem, że nie mógłbym ich zamknąć w terrarium, bo za duża wilgotność by je pewnie zniszczyła. Także, wymyśliłem zrobienie czegoś w rodzaju większego "podstawka" o wymiarach 60cmx30cmx15cm. Chciałbym umieścić w nim muchołówki w doniczkach, a całość wypełnic świeżym mchem Sphagnum i umieścić tam fogger. Miałby się włączać po kilka minut dziennie, w celu zroszenia roślin i wytworzenia małej mgiełki :)
Co o tym sądzicie? nie zaszkodzi to rośliną?

Pozdrawiam
Załączniki
terrarium.jpg
Dorian

Re: Pomysł na "terrarium" dla muchołówek.

Postprzez szamanka » 04 lis 2010 16:12

Muchołówki NIE lubią zraszania.

Para z foggera = wysoka wilgotność.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Dorian » 04 lis 2010 16:28

Nawet jeśli wysokość tego całego podstawka będzie prawie równa z wysokością doniczek? Ma to być tylko po to, aby para z fogera się nie rozchodziła. A Fogger, ma stanowić efekt wizualny i włączać się po 5min dziennie rano. Wydaje mi się, ze wilgotność była by wysoka, jeśli terra byloby zamknięte. A tak przecież, wilgotność zaraz się wyrówna. Chyba, że się mylę :)
Dorian

Postprzez szamanka » 04 lis 2010 16:42

No oki, ale w takim razie po co ci fogger? Ta para nie utrzyma sie długo po wyłączeniu foggera, prawdopodobnie nastepne 5 minut i bedzie to wyglądało jakby foggera wcale nie było.

Jeśli to ma być efekt wizualny to fogger powinien chodzić cały czas zeby to tak wyglądało jak chcesz.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez brzozowskimati » 04 lis 2010 16:43

Działanie foggera przez 5 minut nie przyniesie efektu wizualnego o jaki Ci chodzi, tzn przyniesie ale przez 5 minut:) Żeby muchołówki rosły we mgle fogger musiałby działać bez przerwy. Kilka minut podwyższonej wilgotności na pewno im nie zaszkodzi, przecież jak rosną na dworze to prawie codziennie osadza się na nich rosa, a nie rzadko zdarza się poranna mgła. Tylko żeby podłoże nie było zbyt mokre bo to na pewno zaszkodzi. Ponadto torfowiec ma to do siebie, że rośnie szybciej niż muchołówki i po jakimś czasie mógłby zarosnąć tą kompozycję, a przycinanie co jakiś czas jest denerwujące i szybko się nudzi:)
brzozowskimati

Postprzez Dorian » 06 lis 2010 15:11

A czy móglbym tam trzymać rownież rosiczki ? wilgotność, chyba, aż tak duża by nie byla. Mówie tu o gatunkach takich podstawowych, jak Capensisy, Spatulaty, Aliciae itd, jak i Ascendens, Montana, Hilaris.
Dorian

Postprzez szamanka » 06 lis 2010 15:30

Mozesz te prostsze, ale przy terapi szokowej z foggerem codziennie nie licz na rosę.

Co do montany i ascendens słabo sobie radzą na parapecie, hilaris nie miałam więc się nie wypowiadam.
szamanka
Administratorka

Postprzez Dorian » 07 lis 2010 20:36

Pomyślałem sobie, że takie rozwiązanie będzie czymś pośrednim. W opisach większości rosiczek podane są informacje, że toleruje wilgotność do 70-80% Te bardziej wymagające, takie jak Ascendens, Montana inne lubiące wilgotność powinny mieć zapewnione 80%. Dlatego, uważałem, że otwarta kompozycja, z foggerem, będzie czymś pośrednim dla roślin, którym wystarcza parapet i dla roślin, które potrzebują terrarium. Chciałbym tam hodować takie gatunki jak:
DROSERA CAPENSIS
DROSERA CAPENSIS ALBA
DROSERA CAPENSIS BROAD LEAF
DROSERA CAPENSIS ALL RED
DROSERA ALICIAE
DROSERA ADMIBIRALIS
DROSERA SPATULATA
DROSERA OBLANCEOLATA
DROSERA ASCENDENS
DROSERA NIDIFORMIS
DROSERA VENUSTA
DROSERA MONTANA VAR. TOMENTOSA
DROSERA CUNEIFOLIA
DROSERA HILLARIS
DROSERA TRINERVIA
DROSERA MADAGASCARIENSIS
DROSERA SLACKI
DROSERA FILIFORMIS RED
DROSERA PROLIFIERA
DROSERA SCHIZANDRA
DROSERA SP. SOUTH AFRICA
DROSERA GRAMOGOLENSIS

Pozdrawiam
Dorian

Postprzez Tough » 07 lis 2010 21:21

Chcesz hodować zimnolubne z tropikalnymi? Życzę powodzenia. Generalnie nie ryzykowałbym życia montany, ascendens czy też graomogolensis (będą słabo rosły o ile nie dedną). Nie licz, że w otwartej kompozycji wilgotność będzie wysoka, fogger da efekt na ok. 5 minut, a te rośliny muszą mieć ciągle min. 80%.
Nie dawałbym też w taką kompozycję capensisa, w końcu je zarośnie. Wolałbym posadzić wolno rosnące rosiczki o przyziemnych rozetkach.

Tak na marginesie, skąd masz D. graomogolensis?
Tough

Postprzez Dorian » 07 lis 2010 21:37

To są rośliny, które zamierzam kupić w przyszłym roku na wiosnę. Gramogolensis idzie dostać na Cpuku. Jakie tam widzisz rosiczki zimnolubne?
Czyli najlepszy rozwiązaniem bedzie hodowanie jednej części roślin na parapecie, a drugiej w terrarium. Ale czy takie terra wystarczy, aby utrzymać dobrą wilgotność, czy należy coś jeszcze zamontować?
Dorian

Postprzez Jaras » 07 lis 2010 21:44

Zapewne filiformis 'red'. Tyle że jej się chyba nie zimuje?
Jaras

Postprzez Tough » 07 lis 2010 21:49

DROSERA FILIFORMIS RED zimnolubna (chyba ze forma red nie potrzebuje zimować). Wiesz, generalnie ascendens, montana i graomogolensis to rosiczki z Ameryki Płd. a takowe lubią (o ile nie potrzebują) nocnych spadków temperatury. Nie wiem jeszcze czy prolifera i schizandra dadzą rade na parapecie, a te lubią mieć powyżej 20* temperaturę i także wysoką wilgotność.
W terra wyłożonym sphagnum lub zalanym keramzytem, powinna być wystarczajaca wilgotność, a jak dodasz wiatraczek komputerowy, który będzie cały czas chodził, to już w ogóle będzie gites i może nawet bez foggera się obędzie, ale to przy terrarium o małej objętości.
Tough

Postprzez szamanka » 08 lis 2010 00:41

Rosiczki nie lubią wahań wilgotności, rano zafundujesz im 100% foggerem, w ciągu dnia na słońcu będzie latem ze 30%, zimą może troche więcej jeśli nie bedzie kaloryfera pod spodem.

Tak czy siak to jest olbrzymi szok, na rose bym nie liczyła.

Schizandra, montana, prolifera, gramologensis absolutnie nie na takie coś, trinervia jest zimnolubna w tym sensie ze nie rośnie powyżej 20*C około, a latem przechodzi okres spoczynku więc takze odpada. Nie wiem jak hilaris, ale do łatwych chyba też nie należy.
szamanka
Administratorka

Powrót do Terraria i sprzęt