Poparzenie czy coś innego ?

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Poparzenie czy coś innego ?

Postprzez dawinczi52 » 27 sie 2011 23:07

Witam, moja muchołówka ROYAL RED wypuściła ostatnio nową pułapkę. Jest już wykształcona lecz jej "zęby" zaczęły czernieć, a pułapka po bokach robi się żółta i też czarna . Trzymam ją na południowym parapecie, podlewam wodą demineralizowaną, 1 cm do podstawki, gdy pobierze wodę czekam 12 godzin i uzupełniam braki. Proszę o odpowiedź, ponieważ jest to piękna duża pułapka.
Ps. odsunąłem trochę dalej od okna, gdyż od niedawna słońce mocniej grzeje.
Załączniki
Obraz.jpg
Oto pułapka.
dawinczi52

Re: Poparzenie czy coś innego ?

Postprzez Iskra » 28 sie 2011 12:35

Albo ma za mokro, albo przygrzało słonko :> Nie przejmuj się, utrzymuj tylko podłoże wilgotne, trzymaj na tym parapecie a będzie dobrze.
Iskra

Postprzez dawinczi52 » 28 sie 2011 18:44

Jest coraz gorzej i się nie zamyka. Chyba koniec, ale wychodzą nowe. Może to wina ziemrówek, bo łażą mi w torfie, one z larw zrobią się muszkami???? Mam zamiar przesadzić za tydzień.
dawinczi52

Postprzez Iskra » 28 sie 2011 20:49

Ziemiórki nie powinny być groźne dla tak dużej rośliny.
Tak robią się muszki z małych, przeźroczystych glizd.
Poczekaj z przesadzeniem do wiosny, teraz to bez sensu ;) chyba ze Ci pleśnieje czy coś. Nie panikuj, przeżyje ;)
Iskra

Postprzez szamanka » 28 sie 2011 21:06

Ja bym chętnie rzuciła okiem na całą roślinę.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Iskra » 28 sie 2011 21:11

Iskra

Postprzez dawinczi52 » 28 sie 2011 21:26

Iskra napisał(a):To pewnie ta
download/file.php?id=2634&mode=view

Tak to ta. Startuje w konkursie.
dawinczi52

Postprzez natalia.t92 » 28 sie 2011 21:44

O boziu, jaka mokra! Odlej wodę z podstawki, daj przeschnąć. I nie baw się w jakieś dolewanie, czekanie 12h. Podlewaj na czuja, czyli jak podłoże jest na tyle suche, że dotykając palcem nie czujesz wilgoci, to wtedy dolewaj, czekaj aż nabierze wody ile może, odlej z podstawki i zostaw na dwa dni (przy takiej pogodzie jak teraz na pewno nie wyschnie). Muchołówki muszą mieć stale wilgotne podłoże, a nie ciekłe błoto. I napisz jeszcze co to jest za podłoże, bo coś mi się nie podoba. Czy tam przypadkiem glonem nie porosło?
natalia.t92

Postprzez dawinczi52 » 29 sie 2011 12:29

Wczoraj odlałem i zostawię na trochę. Mam z tej aukcji, doświadczony hodowca same pozytywy więc chyba najlepsze podłożę torf spanghum piasek itp.
PS. coraz więcej tych muszek z ziemrówek się robi wyżerka dla rosiczki już chyba z 10 się przykleiło ]:-> . Jak wygląda glon????
dawinczi52

Postprzez natalia.t92 » 29 sie 2011 14:10

Chodzi o glony...

I nie odsuwaj muchołówki od okna "bo mocniej grzeje". Nic jej się nie stanie od słońca, wręcz przeciwnie.
natalia.t92

Postprzez taurusvg2 » 29 sie 2011 18:32

Glony wyglądają jak glut lub kisiel roślinny czyli obślizgła papka w dotyku która pokrywa torf zbyt wilgotny a dobrze nasłoneczniony. Twoja doniczka jest około cztery razy mniejsza przy podstawce którą ja stosuję a czasem potrafię podlewać raz na tydzień . natalia.t92 bardzo dobrze wytłumaczyła jak się powinno podlewać . Zwróć uwagę ile jest postów na temat przelania i przesuszenia roślin . Czasem torf potrafi popękać z wierzchu i odejść od krawędzi doniczki z wyschnięcia ale nie zdarzyło mi się doprowadzić do śmierci rośliny z przesuszenia . Lepiej mniej niż za dużo bo muchołówka prędzej padnie od przelania niż braku wody .
taurusvg2

Postprzez dawinczi52 » 29 sie 2011 21:09

Więc co ile podlewać????
dawinczi52

Postprzez natalia.t92 » 29 sie 2011 22:17

Nie wiem jak z rosiczkami, ale muchołówki tak jak pisałam. Nie da się powiedzieć, co ile dolewać, bo w różnych warunkach wody będzie ubywać szybciej lub wolniej. Jeśli dotkniesz torfu i poczujesz, że jest już trochę suchy, tzn. nie czujesz tam wilgoci, wtedy dolej. Jeśli po dotknięciu torfu masz trochę mokry palec, to znaczy, że torf jest wystarczająco mokry i że może jeszcze postać dzień bez podlewania. Jeśli z kolei po dotknięciu torfu masz bardzo mokry palec, znaczy, że wody jest za dużo i trzeba odlać wodę z podstawki i poczekać kilka dni, aż trochę wyschnie.
natalia.t92

Postprzez dawinczi52 » 29 sie 2011 23:53

Ok dziękuję ;) . Jakby co napiszę.

-- 30 sie 2011 11:19 --

Ja durny jestem. Nalałem wody dzisiaj 0,5 cm po 10 minutach trochę wypiły i dosłownie pływały w tym torfie :wall: . Zdjąłem z podstawek i postawiłem na parapecie bez. Postawię w podstawkach z wodą za 3 dni mniej więcej, ale zobaczę jeszcze jutro.Czy można trzymać bez podstawek??
dawinczi52

Postprzez nana_pepe » 13 wrz 2011 13:15

z moją też się zaczęło coś dziać... jedna z pułapek zaczęła jej czernieć... 2 dni temu wyglądało to tak jak na zdjęciu ale dzisiaj już sie znowu powiększyło... stoi na południowym parapecie więc zaczęłam sie zastanawiać czy to właśnie nie oparzenia ocb ...
będę bardzo wdzięczna za pomoc :(
Załączniki
opazenie2.JPG
nana_pepe

Następna strona

Powrót do Muchołówka