Rozmiar a kwitnięcie :)

Forum owadożerów o pięknych kwiatach

Rozmiar a kwitnięcie :)

Postprzez Shenici » 17 wrz 2007 20:47

Jaki rozmiar potrzebuje tłustosz, aby zakwitnąć? :)

np.

weser
tina
aphrodite
Shenici

Postprzez Matek# » 18 wrz 2007 16:47

Tłustosz aby zakwitnąć musi być dorosły, czyli musi osiągnąć wielkość zbliżoną do maksymalnej. np. dla weser'a wynosi to ok. 8 cm(?)
Matek#

Postprzez jan » 18 wrz 2007 17:07

rozmiary nie koniecznie musza byc konkretne, na kulturach tkanktowych kwitną rośliny o wiele mniejsze, stawiam ze po prostu roślina musi być odpowiednio silna i jest gotowa zakwitnąć :)

im lepsze warunki ma roślina tym szybciej doczekasz sie kwiatów.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Re: Rozmiar a kwitnięcie :)

Postprzez Cephalotus » 15 paź 2007 20:11

A ja dodam jeszcze, że czasem to jeszcze nie wystarczy. Czasem musi byś jakiś sygnał do zakwitniecia. Oksres spoczynku, skrócenie/wydłużenie dnia, podwyższenie się temperatury.

Jeszcze jedno z doświadczenia. Mam P. 'Aphrodite', który rośnie u mnie wiele lat. Był bardzo dlugi okres kiedy nie kwitł, a wczesniej kwitł bez ustanku. Wóczas przesadziłem go do nowego podłoża. Przyciąłem korzenie i ni z tego, ni z owego zaczął na nowo kwitnąć i mocno wzrastać.

Odnośnie P. 'Wesera', zauważyłem, że u mojen Cioci zawsze kwitnie na wiosnę, tylko i wyłącznie! Mimo, iż ma stale warunki wilgotnosciowe i cieplne, to zmiana długości dnia na coraz dłuższy powoduje jego kwitnienie. Różne osoby mogą mieć różne doświadczenia i sposoby, ale rzadko które gatunki kwitną okrągły rok. Jest to związane z tym, że nieliczne gatunki m. in. tłustoszy rosną w całkowicie niezmiennych warunkach. To tyle.
Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski

Fotki owadożerów
Moje zdjęcia
Cephalotus

Powrót do Tłustosz