Wszystko...

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Wszystko...

Postprzez kuba121 » 10 paź 2007 16:22

Stalem sie szczesliwym posiadaczem dzbanecznika: Nepenthes sanguinea, tlustosza: Pinguicula 'Weser', oraz nasion rosiczek i kapturnicy... Jak mam hodowac dzbanecznika i tlustosza? Ile musza miec wody w podstawce? Czyt tyle co mucholowka i rosiczka Drasera Capensis? Slonca oczywiscie jak najwiecej to wiem... A teraz nasiona rosiczek: Drosera intermedia i Drosera rotundifolia wiem ze musze je stratyfikowac więc wsadzam je zaraz do lodowki na 2 miechy... Drosera capensis, Drosera Capensis, Drosera coccicaulis, Drosera spatulata jak mam je hodowac, siac i w jakich warunkach? Jak czesto je podlewac? W jakich odleglosciach ja siac w doniczce w doniczce o srednicy 7cm? Kapturnica... To kompletnie nic o tym nie wiem, więc prosze pisac jak najwiecej. Z gory dzieki.. Pozdrawiam... <><>Jakub<><>
kuba121

Re: Wszystko...

Postprzez Damianus » 10 paź 2007 19:07

Dzbaneczniki rosną najlepiej w dużej wilgotności, więc jesli masz jakieś terrarium itp. to możesz go tam wsadzić. Zaś jeżeli nie, wilgotność wokół rosliny podwyższysz stawiając podstawkę z keramzytem. Zbliża się zima i jest coraz mniej światła naturalnego. Dzbanecznik do produkcji dzbanków będzie potrzebował doświetlania. Podlewa się go od góry tak żeby podłoże było wilgotne.
Tłustosze nie lubią zbyt mokrego podłoża. Utrzymuj wodę w podstawce na poziomie 1 cm. O ile się nie myle, to bedziesz musiał go przezimować w tmp. 10-15 stopni.
Drosere capensis,coccicaulis,spatulate hoduje się tak jak rosiczki tropikalne. Jesli chcesz zeby były ładne będą wymagały doświetlania. Wodę utrzymujęsz na poziomie 2 cm. Co do nasion tych roślin. Wysiewasz na wilgotny torf i traktujesz jak dorosłe rosliny. Dla przyspieszenia kiłkowania, możesz zwiększyc wilgotność nakładając na doniczkę folię z dziurkami.
Nasiona D.intermedii, rotundifolii i kapturnic do wykiałkowania wymagają stratyfikacji. Tak jak pisałes oprzez 2 miesiące.
Optymalnie jest jesli do doniczki 5,5 cm wysiejesz 10 lub kilkanascie nasion. Przy większej ilości może wsytapić problem z rozsadzeniem roślin. Wybór należy do ciebie :)
Damianus

Postprzez kuba121 » 10 paź 2007 20:42

jak bede je wsadzal do tej lodowy co nie, to mam je zakryc workiem foliowym? dzieki Damianus... :]
kuba121

Postprzez szamanka » 10 paź 2007 21:17

Możesz zakryć, ale uważaj żeby nie spleśniało

W jakiej doniczce masz tłustosza? 1cm to dużo za dużo zazwyczaj, chyba że doniczka jest bardzo wysoka. Wesera zimować można na parapecie, mniejsza ilość światła zrobi swoje, temperatura przy oknie także jest niższa.

Rosiczki - dla doniczki 5cm 2 cm wody w podstawce to za dużo, 1cm całkowicie wystarczy

Kapturnica - zimowanie w temperaturze najlepiej 5-10*C, ze zmniejszoną ilością światła (naturalne zmniejszenie wystarczy). Wilgotność powietrza nie ma znaczenia, podlewamy do podstawka, nie więcej niż 1/3 wysokosci doniczki.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Damianus » 10 paź 2007 22:42

Shetanii napisał(a):
Rosiczki - dla doniczki 5cm 2 cm wody w podstawce to za dużo, 1cm całkowicie wystarczy.

Ja swoim leje po 2 cm i nic nie jest roślinom, ale 1 cm też może być :)
Damianus

Postprzez szamanka » 10 paź 2007 22:45

Roślinkom od tego nic z reguły nie będzie, zwłaszcza tym wymienionym, natomiast może zacząć gnić torf
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez kuba121 » 10 paź 2007 23:48

ten tlustosz jest jeszcze maly (ma gdzies 2-2,5cm). Oplaca sie go zimować? A wracajac do nasionek... Kiedy moge sie spodziewac, ze cos zacznie kielkowac (oczywiscie mowie o tych, ktorych nie musze stratyfikowac...)?
kuba121

Postprzez szamanka » 11 paź 2007 00:03

Czas kiełkowania zależy od warunków i wieku nasion, minimum właściwie to 2 tygodnie, rzadko kiełkują szybciej.

Niech tłustoszyk stoi na oknie, jak bedzie chciał to przezimuje. :)
szamanka
Administratorka

Postprzez kuba121 » 11 paź 2007 14:23

a jak teraz nie ma swiatla to co? nie mam sztucznego oswietlenia, więc chyba wplynie to takze na hodowle tych nasion?
kuba121

Postprzez Damianus » 11 paź 2007 15:55

Brak światła wpłynie na na nasiona. Będą one na pewno dłużej kiłkować. Może też być tak, że nie wszystkie wykiełkują.
Damianus

Postprzez szamanka » 11 paź 2007 20:07

Wszystkie to wam nigdy nie wykiełkują :P
szamanka
Administratorka

Postprzez kuba121 » 11 paź 2007 21:44

Sprawa dotyczaca sztucznego oswietlenia... Jaka zarowka bylaby idealna? Gdzie moge ja dostac oprocz internetu (Obi, Castorama albo cos takiego)? Ile bedzie ona gdzies kosztowac? Nie chodzi mi o swietlowke bo nie mam gdzie jej zamontowac...
kuba121

Postprzez Damianus » 11 paź 2007 21:53

Najlepsza bedzie taka o barwie świetlnej 6400 k (pisze na opakowaniu :)). Kupisz taką w sklepie z oswietleniem (w Obi też pewnie takie są). Koszt takiej "żarówki" to od kilku do kilkunastu zł .
Damianus

Postprzez kuba121 » 11 paź 2007 21:55

duzo one pozeraja pradu? :P
kuba121

Postprzez kuba121 » 11 paź 2007 22:26

i jeszcze jedno... chyba troche przesadzilem i torf jest za mokry... jeszcze nie wlozylem nasion więc: wyrzucic ten torf czy wkladac bez obaw nasionka? boje sie zeby nie bylo tam jakiegos grzyba badz plesni...
kuba121

Następna strona

Powrót do Ogólnie