"domek" do zimowania

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

"domek" do zimowania

Postprzez satariel » 08 lis 2007 16:56

oceńcie proszę czy w takim niby "domku muchołówką będzie dobrze sie zimowało tzn do czasu pierwszych mrozów. z boku stoją sarracenie. czy poprawilibyście coś a jeżeli tak to piszcie swoje sugestie :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
satariel

Re: "domek" do zimowania

Postprzez Nwankwo » 08 lis 2007 18:34

Z przodu też mógłbyś nakryć folią, wtedy by miały nieco cieplej :-). Najlepiej włożyć termometr i sprawdzać temp. :-)

Ja swoje na razie trzymam w takim :
http://i82.imagethrust.com/images/3Xkh/view-image/dsc-00300.html
http://i81.imagethrust.com/images/3Xkr/view-image/dsc-00305.html

Na razie dobrze sie spisuje, od styropianu mają dość cieplutko. Jednak wszystko się okaże jak przyjdzie prawdziwa zima :P
Sprzedam młode 2 miesięczne agamki brodate , kolorowa odmiana barwna 'red x orange pastel' <<ATRAKCYJNE CENY>> , info na priv :-)

Pozdrawiam,
Mateusz Bielecki
Nwankwo

Postprzez satariel » 08 lis 2007 19:18

ale czy jak przykryłeś cale folia to nie jest czasami za duża wilgotność??
satariel

Postprzez jan » 08 lis 2007 23:09

wygląda nieźle, sam chciałem coś podobnego zbudować ale nigdy nie miałem zbędnego styropianu, trzymam kciuki że sie sprawdzi,

fakt faktem folia może podwyższać wilgotność ale potrafi tez utrzymać nieco wyższą temperaturę. warto chociaż rozpatrzeć ten pomysł.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Nwankwo » 09 lis 2007 17:01

Powiem tak : na tym zdjęciu rzeczywiście wygląda jakby tam panowała bardzo duża wilgotność :)
Jak dorwę nowy higrometr to zmierzę ile tam jest % :). Jak widać na zdjęciach jest jeszcze keramzyt, który nieco podwyższał wilgotność (w lecie roślinki miały odsłoniętą górę, przy keramzycie i mchu fajnie się rozwijały :) ). Myślę, że z wilgotnością problemu nie będzie, zwłaszcza jak zaczniesz ograniczać podlewanie.

Pozdrawiam
Sprzedam młode 2 miesięczne agamki brodate , kolorowa odmiana barwna 'red x orange pastel' <<ATRAKCYJNE CENY>> , info na priv :-)

Pozdrawiam,
Mateusz Bielecki
Nwankwo

Postprzez satariel » 10 lis 2007 01:12

taa ale po co mi wilgotność dla muchołówek?? mimo to dałem folia ale tylko od przodu gdyż deszcz mi padał do podstawki w której stoją kapturnice
satariel

Postprzez Nwankwo » 10 lis 2007 01:26

fakt, ja w swojej szklarence zimuję głównie kapturnice, muchołówek mam tylko pare najpopularniejszych :P
U ciebie rzeczywiście wilgotność może być wysoka, twoja szklarenka jest niska :)

Pozdrawiam,
Mateusz Bielecki
Nwankwo

Postprzez oleńkaa » 24 lis 2007 17:57

Mam zamiar zbudowac cos podobnego, z tą różnicą, że spód i trzy ściany chcę zrobić ze styropianu, a czwatą nakryć folią. Tylko nie wiem czy roślinom nie będzie tam zbyt ciemno.
Pozdrawiam, Ola:)
oleńkaa

Postprzez satariel » 24 lis 2007 18:44

raczej bedzie im za zimno, szczegolnie jak temp spadam ponizej 0. moim roslinkom troche listkow przemarzlo więc dalem wszystko do piwnicy i tyle, tam maja lepsze warunki
satariel

Postprzez oleńkaa » 24 lis 2007 20:57

A jeśli postawie domek w osłonietej od wiatru komórce, tylko z jednej strony otwartej?
oleńkaa

Postprzez Damianus » 24 lis 2007 21:37

Jeśli w komórce temperatura spada do mniej niz -3, to licz się z tym , że rosliny mogą stracić część nadziemną.
Damianus

Postprzez oleńkaa » 24 lis 2007 22:01

No dobra...w takim razie będe dalej kombinować:)
oleńkaa

Powrót do Terraria i sprzęt