Wyprawa nad Jezioro Czarne w Puszczy Zielonce

Tymczasowo utworzony dział dopóki portal nie dorobi się własnego modułu :)

Wyprawa nad Jezioro Czarne w Puszczy Zielonce

Postprzez Zielony » 14 maja 2010 20:39

W dniu dzisiejszym wraz z Bischopem i petusem wybrałem się na torfowisko nad Jeziorem Czarnym w Puszczy Zielonce niedaleko Poznania. Więcej o samym rezerwacie ze strony Leśnego Zakładu Doświadczalnego Murowana Goślina:

Rezerwat przyrody „Jezioro Czarne”

Znajduje się na terenie gminy Murowana Goślina w leśnictwie Stęszewko w oddziałach:
50 a, h, i, j, 61 d, f. Rezerwat utworzono w 1959 r. na podstawie Zarządzenia Ministra Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego z dnia 2 lipca 1959 r. w celu zachowania ze względów naukowych i dydaktycznych stanowisk rzadkich roślin związanych z jeziorami dystroficznymi oraz pło torfowiska przejściowego.
Przedmiotem ochrony jest jezioro i torfowiska o charakterze przejściowym, wykształcone wskutek zarastania zbiorników, z ostojami rzadkich gatunków roślin. Rezerwat obejmuje dwa zbiorniki oddzielone torfowiskiem przejściowym: Jezioro Czarne Duże i Czarne Małe. W południowo – wschodniej części J. Czarnego Dużego znajduje się drugie torfowisko przejściowe.

Jezioro Czarne Małe posiada długość 320 m i szerokość 155 m. Wysokość lustra wody n.p.m. 95 m, głębokość nie jest duża i wynosi 5 m. Jezioro nie posiada dopływów, jest jeden odpływ w kierunku jeziora Czarnego Dużego przez torfowisko.
Jezioro Czarne Duże posiada długość 600 m i szerokość od 60 – 200 m. Lustro wody położone n.p.m. 95 m, głębokość wynosi około 5 m. Jezioro posiada jeden dopływ od jeziora Czarnego Małego i jeden odpływ w kierunku jeziora Kociołek.

Obrazek

Obiektem naszych poszukiwań była rosiczka okrągłolistna Drosera rotundifolia, której skupisko udało nam się odnaleźć po ponad pół godzinie przeszukiwania terenu. W południowo-wschodniej części Jeziora Czarnego Dużego, niestety, nie znaleźliśmy nic, choć był to teren podmokły, aczkolwiek mogło to wynikać z naszego braku doświadczenia w odnajdywaniu tak dobrze maskującej się rosiczki okrągłolistnej. Następnie przesuwaliśmy się w kierunku przepływu łączącego Jezioro Czarne Duże z Małym. Po przejściu na stronę północną przepływu odnaleźliśmy pierwszą rotundifolię. :D Przesunąwszy się jeszcze nieco bliżej Jeziora Czarnego Dużego znaleźliśmy skupisko rosiczek okrągłolistnych.

Rosiczki okrągłolistne rosną tam pośród mchów, a nawet w nich, przez co właśnie dostrzeżenie ich jest naprawdę trudne. Co ciekawe, nie mają tam za dużo światła, gdyż teren, na którym występują, jest lasem. W pewnych miejscach można je spotkać co kilkanaście centymetrów, jednak biorąc pod uwagę, że tereny podmokłe, czyli torfowisko, występują tylko przy jeziorze, ich populacja jest dosyć ograniczona.

Na teren torfowiska można się bezproblemowo dostać schodząc przez las do poziomu jeziora. Teren ten jest dosyć podmokły, jednak nie napotkaliśmy na żadne bagno, które by nas chciało wciągnąć. Wokół lata pełno meszek (przynajmniej o tej porze roku), które stanowią zarazem źródło frustracji u zwiedzających, jak i pokarm dla rosiczek.

A poniżej rotundifolie machają do Was łapkami (niektórym zdjęciom trzeba się uważnie przyjrzeć, żeby je dostrzec).

01.JPG
(554.64 KiB) Pobrane 200 razy

02.JPG
(562.01 KiB) Pobrane 200 razy

03.JPG
(556.74 KiB) Pobrane 200 razy

04.JPG
(550.75 KiB) Pobrane 200 razy

05.JPG
(548.29 KiB) Pobrane 200 razy

06.JPG
(605.62 KiB) Pobrane 200 razy

07.JPG
(559.13 KiB) Pobrane 200 razy
Ostatnio edytowano 14 maja 2010 20:54 przez Zielony, łącznie edytowano 1 raz
Żyję — nie każdemu się zdarza — a we krwi mam chlorofil.
Zielony

Re: Wyprawa nad Jezioro Czarne w Puszczy Zielonce

Postprzez 1w0na » 14 maja 2010 20:46

Faktycznie, na np. pierwszym zdjęciu miałam trudność ze znalezieniem rosiczki ]:->
Bardzo fajne zdjęcia, chodź mogłoby być ich więcej :D
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na

Postprzez Matrix » 14 maja 2010 20:48

Zielony przyznaj się, pełzaliście na czworaka z lupami szukając rosiczek, prawda? ;]
Zdjęcia bardzo ciekawe i czekamy na kolejne sprawozdania ;)
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez Zielony » 14 maja 2010 20:53

Na czworakach to nie, wystarczyło się schylić. Pierwsza rosiczka ogólnie została znaleziona przypadkowo, bo szukaliśmy najpierw widłaczka torfowego, który niby tam występuje i w którym lubią rosnąć rosiczki i wymieniając swoje poglądy, czy to widłaczek, czy jednak mech, zauważyliśmy rosiczkę. :D Generalnie jak się znajdzie skupisko, to wystarczy się trochę rozejrzeć i naprawdę są wszędzie.
Żyję — nie każdemu się zdarza — a we krwi mam chlorofil.
Zielony

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 14 maja 2010 20:56

Dzięki za zarzucenie ;) ale tycia prośba - zmniejsz na następny raz ciut rozmiar fot, bo sie długo ładuje.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez 1w0na » 14 maja 2010 20:58

Jak zmniejszy foty to Ja, użytkownik rozdzielczości 1920x1080 kompletnie nic nie będzie widział co jest na tych fotkach :D <lol2>
Obrazek

- Moje aukcje na allegro
1w0na

Postprzez szamanka » 14 maja 2010 21:10

Rozdzielczość monitora w dol da sie zmienić, foty ładują się faktycznie bardzo długo, na tyle ze osobiscie dałam sobie siana z ich oglądaniem.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez marcin89 » 14 maja 2010 21:18

Witam.
Na początku gratuluję znaleziska :)
A z drugiej strony jedni narzekają na małą ilość zdjęć, inni na rozdzielczość... hmm..
Pragnę przypomnieć o mojej zeszłorocznej relacji m.in. z tego samego miejsca (bo nie podejrzewam aby Zielony znalazł inne nad J.Czarnym).
http://www.owadozery.pl/forum/fotografie-rosiczek-polski-czarne-pniewo-t2306.html

ZERO odzewu, komentarzy. Ale dobrze że mamy Zielonego :)
Pozdrawiam.
marcin89

Postprzez 1w0na » 14 maja 2010 21:25

Może dlatego, że zdjęć jest bardzo dużo i bardzo długo się ładują <lol2> <lol2>
Obrazek

- Moje aukcje na allegro
1w0na

Postprzez neo_s » 15 maja 2010 01:20

A może to wina wolnego łącza :) jako użytkownik 1920x1200 też jestem za dużymi fotkami :)

marcin89 - świetne fotki :) chyba zasieję okrągłolistne dookoła swojego stawu :) ma ktoś dużo niepotrzebnych nasion?
neo_s

Powrót do Fotorelacje