Jak hodować D. scorpioides?

Forum poświęcone rosiczkom

Jak hodować D. scorpioides?

Postprzez Cephalotus » 08 gru 2007 03:54

Witam wszystkich,
od lat hoduję pigmejki, ale takiego problemu jak z D. scorpioides to nie miałem z żadną inną. Może się to większości wyda śmieszne, ale ten gatunek wcale mi nie rośnie. Z tego co pamiętam czytając forum, to nie tylko ja miałem taki problem. Dokładnie polegał on na tym, że moje D. scorpioides dorastały do wielkości około 2 cm i na tym ich wzrost się kończył. Potem powoli marniały, marniały, aż padały. Nigdy do końca nie udało mi się odgadnąć co im dolega. Kiedy gemmae tego gatunku dałem kuzynce, to rósł jej super. Postawiła ona go na parapecie i nie tykała, a jedynie podlewała.

Przyszła mi taka myśl do głowy, że być może jakieś poruszanie tej rośliny, albo wynoszenie na dwór może jej szkodziło. Może nie lubi być w przeciągu, może trzeba ją dokarmiać. Nie mam pojęcia dokładnie co mogło być przyczyną tego, że nigdy ten gatunek nie chciał mi rosnąć. Przyznam szczerze, że nigdy nie próbowałem jej hodowli w terrairum, bo z doświadczenia wiem, że pigmejki tego nie lubią.

Jestem bardzo ciekaw, ile osób miało identyczny problem? Jakie mieliście obserwacje związane z hodowlą tego gatunku? Czy komuś udało się coś zmienić w sposobie hodowli tej rosiczki i teraz hoduje ją z sukcesem? Kto z was w ogóle z sukcesem hoduje ten gatunek i jak to robi?

Na bazie doświadczeń mojej kuzynki niestety zbyt wiele wniosków wyciągnąć nie mogę. Bardzo by mi się przydały doświadczenia osób o z podobnymi przejściami. Może wtedy okazałoby się, że np. celem do sukcesu to podłoże? Będę wdzięczny za pomoc!
Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski

Fotki owadożerów
Moje zdjęcia
Cephalotus

Re: Jak hodować D. scorpioises?

Postprzez jan » 08 gru 2007 15:13

Kiedyś moje scorpioidesy hodowane z gemm miały podobnie ale stawiam że było to wina tego że łodyga nie przybierała na grubości a tym samym nie była w stanie transportować odpowiednich ilości związków z korzeni do stożka wzrostu i po prostu nie dała rady rosnąć dalej co zaowocowało powolnym zdychaniem. Np. teraz zamówiłem D. scorpioides to łodygi były grube na całej długości. Myślę że warto na to zwrócić uwagę. Nie wiem na 100% czy to jest to o co nam chodzi ale myślę że rzuci nieco światła na to że również na kształt/stan/kondycję rośliny warto zwrócić uwagę.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Cephalotus » 08 gru 2007 16:13

No nie dokładnie o to mi chodziło, bo ja z D. scorpioides próbowałem ze 3-4 razy i efekt za każdym razem był ten sam. Ty podałeś taką jakby przyczynę wtórną. Ja to też widziałem, łodygi były chude, a u góry roślina gruba. Pytanie tylko co zrobić, aby tak nie było. W tym tkwi problem. Który moment w wysiewie gemmae, albo warunkach ich przetrzymywania powoduje, że w pewnym momencie dalej nie rosną.

Miałem taką teorię, że ruchy powietrza i potrząsanie D. scorpioides powodowało jakieś uszkodzenia i może dlatego rozwój niektórych części tej rośliny zatrzymywały się w rozwoju, podczas gdy reszta chciała rosnąć. Rozszyfrowanie tej zagadki pomoże hodowcom w hodowli tego gatunku. Musiałbym poprowadzić więcej obserwacji u mnie i u kuzynki, ale nie jestem teraz zupełnie w stanie tego robić.
Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski

Fotki owadożerów
Moje zdjęcia
Cephalotus

Postprzez jan » 08 gru 2007 23:32

ja nie mówię o łodydze która była chuda na całej długości, gdy roślina rosła to górne partie łodygi były większe. Natomiast dolne nie przybierały na rozmiarach.
jan

Postprzez Cephalotus » 09 gru 2007 16:55

Wiem, miałem dokładnie tak samo. Tylko pytanie co zrobić, aby taka sytuacja nie zaistniała. Piszesz bardziej o skutku pośrednim, a nie głównej przyczynie.
Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski

Fotki owadożerów
Moje zdjęcia
Cephalotus

Re: Jak hodować D. scorpioides?

Postprzez jan » 10 gru 2007 03:27

oczywiście musze się zapytać:

skutek pośredni zdychania czy główna przyczyna zdychania?
a może skutek pośredni złych warunków czy przyczyna złych warunków?

jakkolwiek by nie dobrać w obu przypadkach, któreś z tych stwierdzeń jest nie na miejscu. Proszę o formowanie sensownych zdań ^_^
jan

Powrót do Rosiczka