Czy to już koniec?

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Czy to już koniec?

Postprzez Szampi » 05 wrz 2010 10:20

Witam, postaram się krótko opisać całą sytuację.
Nabyłem muchołówkę w Poznańskiej Palmiarni pod koniec czerwca tego roku. Podczas zakupu sprzedawca polecił mi "nawóz do roślin owadożernych" ( a jako, że wtedy byłem pałką to go kupiłem. Później dopiero znalazłem informacje że nawozy to samo zło). Nawozu użyłem kilka razy (1 nakrętka wlana na podstawek razem z wodą) ale na roślince nie zrobiło to większego wrażenia. Później pojechałem na wakacje, gdzie zabrałem ze sobą muchołówkę. Po dwóch tygodniach pobytu nad morzem i powrocie do domu Dionea wyglądała dobrze. Następnie na początku lipca musiałem znów wyjechać na 2 tygodnie z tą różnicą że nie mogłem zabrać podopiecznej ze sobą. Zostawiłem ją bratu tłumacząc jak wygląda dbanie o nią. po powrocie roślinka była strasznie zmarnowana, została jej jedna pułapka w dodatku brązowa. Mieszkam w bloku i nie posiadam najlepszego dla rośliny południowego okna, także rano muchołówka jest na parapecie wschodnim, a około 13 przenoszę ją na balkon (zachód). Podlewam ją wodą destylowaną (około 0.5 cm na podstawku) a mimo wszystko nie wygląda żeby miało się poprawiać. Ostatnio zaczęła puszczać nową pułapkę która po 1 dniu wyrastania zczerniała. Teraz czas na moje teorie dlaczego się zmarniała:

1) Za dużo wody
2) Za mało światła
3) Za dużo wody i za mało światła

Co o tym sądzicie? Co robię źle? Sam nie mam już pomysłów, mówię do niej czytam jej książki, puszczam Mozarta...i nic :( Proszę o opinie. Dodaję jeszcze zdjęcia pokazujące ją kiedyś i obecnie:

Kiedyś: http://picasaweb.google.pl/lh/photo/guY ... directlink || http://picasaweb.google.pl/lh/photo/Hwe ... directlink

Obecnie: http://picasaweb.google.pl/lh/photo/zeT ... directlink ( poucinałem uschnięte czarne liście z pułapkami)
To jest napad!
Szampi

Re: Czy to już koniec?

Postprzez szamanka » 05 wrz 2010 10:26

Za mokro to na pewno. Dużo swiatła tez by jej pewnie pomogło.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Szampi » 05 wrz 2010 11:08

Ze słońcem jest ciężko ostatnio nad Poznaniem, ale staram się żeby miała go jak najwięcej. A co do wody to ile mam jej nalewać, bo czytałem wszędzie, że nie więcej niż 2,5 cm... dlatego też 0,5 wydawało mi się w porządku...
To jest napad!
Szampi

Postprzez Tough » 05 wrz 2010 11:16

Utrzymuj swojej muchołówce wyraźnie wilgotne podłoże, ale żeby nie stała w wodzie. Ja tak trzymam swoje, w dodatku stoją one non stop na balkonie.
A czy czasem Twój balkon nie jest od południa, jeżeli słońce tam jest ok. 13?
Tough

Postprzez Szampi » 05 wrz 2010 11:21

Balkon jest na zachód ( wcześniej przez pomyłkę napisałem, że na południe, przepraszam) to wiem na pewno bo sprawdziłem kompasem żeby się upewnić :D Czyli chcecie powiedzieć, że będą z niej jeszcze ludzie? Dzięki za podpowiedzi :)
Ostatnio edytowano 07 wrz 2010 11:42 przez Szampi, łącznie edytowano 1 raz
To jest napad!
Szampi

Postprzez Ursus » 05 wrz 2010 11:26

ludzi z niej raczej nie będzie ale muchołap możliwe ;P
... And Justice for all
Ursus

Postprzez Szampi » 05 wrz 2010 11:43

No. To chciałem usłyszeć. Dzięki za wszystko, myślę, że nie ma dalej co spamować ;)
To jest napad!
Szampi

Postprzez Ursus » 05 wrz 2010 11:46

do zamknięcia
... And Justice for all
Ursus

Postprzez Jaras » 05 wrz 2010 15:07

Szampi, trzymaj ją 24h na balkonie aż do pierwszych przymrozków. Powinna odbić.
Obrazek
Jaras

Postprzez Szampi » 12 wrz 2010 18:00

Witam po raz kolejny. Zastosowałem Wasze cenne porady w praktyce. Muchołówka dostała zdecydowanie mniej wody ( ale tyle aby miała mokrą ziemię ) i wystawiona była praktycznie cały dzień na słońce, i o dziwo pojawił się malutki kiełek, który zaczął rosnąć \o/ ... wszystko byłoby pięknie i ładnie, gdyby po tygodniu nie zgnił :( I tak sobie myślę...WTF? ocb
To jest napad!
Szampi

Postprzez Ursus » 13 wrz 2010 05:25

no jeśli zgnił to znaczy że jednak jeszcze było za mokro
... And Justice for all
Ursus

Powrót do Ogólnie